Uw verhaal inspireert

Sommige bezoekers hebben een bijzondere band met onze bibliotheek. Ze deden onderzoek op basis van onze collectie of lieten zich er door inspireren. Ze droomden ooit weg in de Nottebohmzaal of deden een ontdekking in de leeszaal. Hier leest u hun getuigenis.
Roger van de Velde
24.11.2020| Bij Uitgeverij Vrijdag is de biografie van Roger van de Velde verschenen. In ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ duikt Ellen Van Pelt in het werk en leven van deze onterecht vergeten Vlaamse schrijver, en in onze collectie. We polsten naar de verhalen achter haar zoektocht.
11.06.2020 | Net op het moment dat Benjamin Antonissen goed en wel aan zijn scriptie over slapstick in het interbellum begonnen was, legde de coronacrisis alle bibliotheken lam. De Erfgoedbibliotheek zorgde er voor dat deze bachelorstudent niet met zijn vingers zat te draaien.
Wanneer de Vlaamse Esperantobond in 2016 op zoek ging naar een nieuwe bewaarplaats voor hun bibliotheek sprong de Erfgoedbibliotheek in de bres. Niet alleen kregen we een bijzondere collectie cadeau, ook bibliothecaris Cyreen Knockaert verhuisde mee. De voorbije drie jaar voerde hij als vrijwilliger ongeveer 4.000 Esperantoboeken aan onze catalogus toe.
Als onderzoeker aan de Universiteiten van Gent en Leipzig en het historische projectbureau Geheugen Collectief doorspitte Bas De Roo meermaals de catalogus van de Consciencebibliotheek op zoek naar zeldzame publicaties over Congo en het Belgische koloniale verleden. We vervoegden hem in zijn zoektocht.
07.02.2020 | Dat een expo over pornografie op heel wat persaandacht kan rekenen lag binnen de lijn van onze verwachtingen. Dat een journalist een nieuwe verhaallijn aan die expo zou toevoegen was dat veel minder. Stijn Tormans van Knack ging op zoek naar de personen achter de intussen vergeelde foto’s van enkele playmates.
17.12.2019 | De jonge historicus Martin Schoups ontving op 23 november 2019 de Pil-Van Gastelprijs voor het boek ‘De overlevenden’. In diezelfde periode was hij wekenlang te vinden in de microfilmleeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. In dit gesprek lichten we een tipje van de sluier op van zijn doctoraatsonderzoek over straatpolitiek.
In juli deed Claire Eager onderzoek in onze bibliotheek naar de Engelse dichter Edmund Spenser (c.1552-1599) en zijn relatie met de Zuid-Nederlandse rederijker Jan van der Noot (c.1539-c.1595). Met de microscoop nog in de hand vertelde ze ons meer over haar ervaringen en bevindingen.
Marianne C.E. Gillion is doctor in de musicologie en doet onderzoek op onze collectie liturgische boeken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Jacobskerk. Op 27 maart geeft ze hierover een Miraeus-lezing. We vroegen haar wat we kunnen verwachten.
In de Erfgoedbibliotheek verzamelen we literatuur die door een Vlaming wordt geschreven, maar in de Franse taal. Jobstudente Charlotte van Hooijdonk deed onderzoek naar de reikwijdte van onze collectie in dit domein.
In de afgelopen drie maanden deed Marta Ivanović een internationale stage bij de Erfgoedbibliotheek met een Erasmus+ beurs. Ze blikt tevreden terug.
Michael Rosenfeld doet onderzoek naar de Franstalige Antwerpse schrijver Georges Eekhoud. We vroegen hem om een woordje uitleg over zijn werk.
Kunsthistorica Ria Fabri en professor in de Architectuur en Stedenbouw Piet Lombaerde rondden net hun gezamenlijk onderzoek af over de architectuur van de Antwerpse Jezuïetenkerk. Hiervoor vonden ze heel wat materiaal in onze collectie.
Jan Hertoghs is journalist bij Humo. Wij wilden weten hoe zijn research in zijn werk gaat en welke rol onze collectie daarin speelt.
Jan Venderickx is de man achter Schrijversgewijs.be: een website met bio-bibliografieën van Vlaamse schrijvers. We spraken hem op één van zijn maandelijkse bezoeken aan de bibliotheek.
Schrijver en journalist Tom Naegels gaat voor zijn volgende boek op zoek naar de geschiedenis van migratie in België. Hiervoor komt hij regelmatig naar onze leeszaal, waar hij vooral oude kranten doorneemt. We vroegen hem op welke manier hij te werk gaat.
Frans Caignie bestudeert de geschiedenis van Antwerpen vanuit een wel heel bijzonder oogpunt. Hij is vakspecialist op het gebied van de majolicategel, die in de zestiende eeuw massaal in Antwerpen werd geproduceerd. Voor zijn onderzoek maakt hij vaak gebruik van onze collectie.
Foto: Dries Segers
Op Wereldboekendag was stadsdichter Maarten Inghels op bezoek in onze leeszaal. Het perfecte moment om hem te vragen naar zijn liefde voor boeken en zijn band met de Erfgoedbibliotheek.
Foto: Koen Broos
Jeugdauteur Marita de Sterck heeft een bijzondere liefde voor onze bibliotheek. Naar aanleiding van de jeugdboeken- maand vertelt ze ons waar ze haar inspiratie haalt.
Foto: Ans Brys
Janiv Stamberger is doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen en deeltijds onderzoeker aan de Kazerne Dossin. Hij doet onderzoek naar de Joodse gemeenschap in België tijdens het interbellum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief