• Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro
Nottebohmlezingen najaar 2018
Dit jaar staan de Nottebohmlezingen in het teken van mei '68 en de mythe die er mee gepaard gaat. DIt najaar ontvangen we vier nieuwe sprekers die de jaren zestig vanuit een minder traditioneel standpunt bekijken: Monika Triest, Geert Buelens, Dirk De Wachter en Pascal Verbeken komen hun zegje doen over de woelige jaren 60.
Praktisch
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie.
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Online inschrijven
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.
Nieuws
Exact 50 jaar geleden opende Adriaan Raemdonck Galerie De Zwarte Panter. De Vlaamse Gemeenschap kent hem hiervoor op 11 juli het 'Ereteken' toe. Later dit jaar huldigt de Erfgoedbibliotheek hem met een jubileumtentoonstelling.
Rondleiding
vrijdag 19 oktober 2018 van 14:00 tot 15:30
Individuele bezoekers
Breng een gecombineerd bezoek aan de Carolus Borromeuskerk en de Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek, en ontdek hoe barok en contrareformatie hand in hand gingen in de zeventiende eeuw.
dinsdag 16 oktober 2018 van 09:00
Individuele bezoekers
Stadsdichter Maud Vanhauwaert reflecteert in de verkiezingsperiode met een poëtische ingreep op macht.
zondag 28 oktober 2018 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers
Het concept 'gender' is niet meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. Maar wat betekent het eigenlijk? Edith Cassiers en Ariane Bazan geven hun mening.
Banner image
Eind vorige week maakte minister Gatz de werkingssubsidies 2019-2023 voor cultureel-erfgoedorganisaties bekend. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ontvangt een startsubsidie van 300.000 euro.
Banner image
Eerder dit jaar werd de “Thierry en Frédéric Nottebohm-beurs” gelanceerd door de Erfgoedbibliotheek en Museum Plantin-Moretus. Vandaag werden de eerste reisbeurzen voor twee internationale onderzoekers goedgekeurd.
Een van onze Nottebohmlezingen gemist? Of wilt u een lezing nog eens herbeluisteren? Thuis in de zetel of onderweg in de auto. Vanaf nu kunt u de Nottebohmlezingen altijd en overal beluisteren dankzij onze podcast.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief