• Foto: Ans Brys

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro
Leeszaal vanaf 11 mei weer open
Op 11 mei gaat de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek opnieuw open voor het publiek. Uiteraard zorgen we ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt. Lees hier welke maatregelen we nemen.
Foto: Ans Brys
We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Al zeker tot 15 september 2020 scannen we gratis artikels of hoofdstukken voor u in en mailen we ze door.
Vanaf 11 mei is de leeszaal onder strikte voorwaarden opnieuw geopend voor het publiek. Alle evenementen in de Nottebohmzaal daarentegen zijn afgelast. Bezoekers die een ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. Van zodra er opnieuw bezoeken mogelijk zijn leest u dat hier.
In de kijker
Virtueel bezoek aan de Nottebohmzaal
Verborgen parel nu online te bezoeken
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
Online altijd open
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience mag dan wel gesloten zijn, online zijn we altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.000 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience brengt met de reeks ‘Slimmer zoeken op het web’ wekelijks een zoektip om je online zoekwerk te verbeteren.
Nieuws
Hesius embleem uitsnede
Vlaamse Topstukkenlijst
30.04.2020 | Twee geïllustreerde handschriften uit onze collectie zijn door de minister van Cultuur opgenomen in de topstukkenlijst. Het betreft het embleemhandschrift 'Emblemata de fide, spe, charitate' van Guilielmus Hesius en het 'Encronologium episcoporum' van Petrus Henricus Goos. De minister erkent daarmee het belang van deze stukken voor de Vlaamse cultuurgeschiedenis.
29.04.2020 | Het coronavirus zorgt ervoor dat thuiswerken de norm is en we onze vrije tijd deels online en digitaal invullen. Een ideale periode dus om digitaal te snuisteren in het historische krantenarchief van de Gazet van Antwerpen, dat door de krantenuitgeverij Mediahuis tot eind juni voor iedereen wordt opengesteld.
Digitaliseringsproject
13.03.2020 | De stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus online raadpleegbaar te maken.
Praktisch
Praktisch
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief