• Foto: Ans Brys

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro
 
De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek is open voor het publiek. Word lid, reserveer op voorhand en draag mond- en neusbedekking. Hier zetten we alle maatregelen voor een veilig bezoek op een rijtje.
Foto: Ans Brys
Als lid van onze bibliotheek blijven we u vanop afstand verder helpen. Wij maken gratis werkscans van artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdragen uit catalogi, etc. en mailen ze u door.
Kalender
Wilt u geen enkele tentoonstelling, lezing of andere activiteit missen? Check dan regelmatig de kalender. Hierin zetten we alle activiteiten voor u op een rijtje.
In de kijker
Duel op zondag
zondag 04 oktober 2020 - 11:00
Individuele bezoekers
Twee maal per jaar organiseert het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, de gemeenschappelijke vriendenvereniging van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een Duel op Zondag. Op 4 oktober schudden we u wakker met een snedig debat over de mensenrechten.
Virtueel bezoek aan de Nottebohmzaal
Verborgen parel nu online te bezoeken
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
Online altijd open
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience mag dan wel gesloten zijn, online zijn we altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.000 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.
Nieuws
Nottebohmkrant
04.09.2020 | Google Books, Lanseloet van Denemarken, een workshop over geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog... Dat en nog veel meer kunt u lezen in de nieuwe editie van de Nottebohmkrant.
Ivanov, Sacha, Lieve dwaze Suzie!, 810628, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Collectie pulpliteratuur online beschikbaar
17.09.2020 | Pulpauteur 'Sacha Ivanov' was vroeger razend populair bij ons. Herontdek nu meer dan honderd werken van haar hand, waaronder 'Lieve dwaze Suzie!' en 'Irena: de dochter van den dronkaard'.
EHC_853619_Wonderbaere geschiedenissen_foto_Victoriano_Moreno
Anoniem 18de-eeuws handschrift opgedoken
15.09.2020 | Op de valreep konden onze conservatoren het merkwaardige handschrift ‘Hier worden verhaelt vele wonderbaere gheschiedenissen’ verwerven. Veel vragen blijven echter onbeantwoord.
23.07.2020 | Krijgt u niet genoeg van de expo 'Porno, pulp & literatuur' die tot begin dit jaar in de Erfgoedbibliotheek liep? Op vraag van Radio Klara dook Heleen Debruyne in onze collectie Vlaamse seksboekjes. In vijf korte podcasts brengt ze het verhaal achter de tentoonstelling.
Praktisch
Praktisch
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief