• Zicht op de globes van Blaeu in de Nottebohmzaal

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom worden alle evenementen, lezingen en rondleidingen geannuleerd. Bezoekers die ee ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. De leeszaal blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat u die op een veilige manier kan bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.

Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Activiteiten
Portret Maud Vanhauwaert
Online lezing
Bekijk de online Nottebohmlezing van Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert neemt u mee op een geanimeerde wandeling langs de grenzen van wat poëzie vermag.
Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
De nieuwe reeks Nottebohmlezingen staat in het teken van taal, meertaligheid, vertaling en taalexperiment. We ontvangen achtereenvolgens: Maud Vanhauwaert, Luk Van Haute, Rokus Hofstede, Rudolf Hecke en Gaston Dorren.
Ville occupée 1993
Rondleiding
Tijdelijke presentatie in de Nottebohmzaal
Ontdek van 10 mei tot 30 september 2021 de blijvende internationale weerklank van de invloedrijke Antwerpse dichter Paul van Ostaijen.
Dienstverlening
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.
leeszaal Erfgoedbibliotheek
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
EHC mondmasker
De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek is open. Word lid, reserveer een plaats op voorhand en draag steeds mond- én neusbedekking. Hier zetten we alle maatregelen voor een veilig bezoek op een rijtje.
Foto: Ans Brys
Als lid van onze Erfgoedbibliotheek helpen we u vanop afstand verder. Wij maken gratis werkscans van artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdragen uit catalogi, etc. en mailen ze u door.
Online altijd open
Foto: Victoriano Moreno
Ontdek onze collectie online, herbeluister de Nottebohmlezingen of duik in de digitale bronnen. Online zijn we immers altijd open.
Nieuws
In Octavo (1990-1991) van Guy Schraenen
03.05.2021 | Met steun van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren kon de Erfgoedbibliotheek een bijzonder werk aankopen: 'In Octavo' (1990-1991) van Guy Schraenen, een van de belangrijkste Belgische (Antwerpse) uitgevers van neo-avant-gardistische kunstenaarsboeken.
emulation
Vraag tijdelijke toegang voor onderzoek
30.04.2021 | Gebruikers die auteursrechtelijk beschermde publicaties uit onze digitale collecties willen raadplegen voor onderzoeks- of onderwijsdoeleinden, kunnen dit nu ook van thuis uit. Een nieuwe toepassing in onze beeldbank maakt dit mogelijk.
Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
26.04.2021 | Wilt u meer te weten komen over alle acties en initiatieven van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in 2020? In ons jaarverslag leest u er alles over.
Nottebohmkrant voorjaar 2021
26.04.2021 | Taal, vertaling, meertaligheid: deze thema's zijn de rode draad van de nieuwe Nottebohmkrant. U krijgt een inkijk in de machinerie die zich achter het vertalen van Vlaamse literatuur schuilhoudt en we staan stil bij het bekendste taalexperiment uit de Vlaamse literatuur: 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.
Om naar uit te kijken
Ridderromans. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot
vrijdag 29 oktober 2021 tot zondag 23 januari 2022 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Iedereen kent ridderverhalen over Karel de Grote en koning Arthur. Waarom spreken die verhalen vandaag nog tot de verbeelding?
Scholen
Derde graad secundair
Kritisch leren omgaan met heden en verleden, feiten en leugens, is een competentie die ieder jong mens goed kan gebruiken in het huidige informatietijdperk. Met onze collectie onderzoeken jongeren de machinaties van pers en propaganda anno 1940-45.
Derde graad secundair
Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines. Google is daarbij marktleider. Maar op basis van welke criteria biedt Google zijn zoekresultaten aan? En hoe kun je zelf gerichter en slimmer zoeken met Google?
Bibliotheekintroducties
Alle graden en scholen
De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken onze historische gebouwen, we duiken in de magazijnen en je ontdekt onze collecties en hoe je ze kan gebruiken.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief