• Conscienceplein in kerstsfeer

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom worden alle evenementen, lezingen en rondleidingen geannuleerd. Bezoekers die ee ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. De leeszaal blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat u die op een veilige manier kan bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.

Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom worden alle evenementen, lezingen en rondleidingen geannuleerd. Bezoekers die tickets kochten, krijgen een persoonlijk bericht.

Onze leeszaal blijft open op afspraak. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.


Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Handschrift 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen
bezette stad paul van ostaijen
De Vlaamse Gemeenschap heeft het manuscript van de dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen aangekocht. Het werd gedigitaliseerd in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, zodat iedereen het virtueel kan doorbladeren en bestuderen.
Ville occupée
Rondleiding
Tijdelijke presentatie in de Nottebohmzaal
Ontdek van 10 mei tot 30 september 2021 de blijvende internationale weerklank van de invloedrijke Antwerpse dichter Paul van Ostaijen.
 
EHC mondmasker
De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek is open. Word lid, reserveer een plaats op voorhand en draag steeds mond- én neusbedekking. Hier zetten we alle maatregelen voor een veilig bezoek op een rijtje.
Foto: Ans Brys
Als lid van onze Erfgoedbibliotheek helpen we u vanop afstand verder. Wij maken gratis werkscans van artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdragen uit catalogi, etc. en mailen ze u door.
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Nieuws
B 62471, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Eerste 10 jaargangen digitaal raadpleegbaar
12.01.2021 | De VVBAD bestaat in 2021 100 jaar. Om terug te kunnen blikken op de beginjaren van de vereniging digitaliseert de Erfgoedbibliotheek nu 'De Bibliotheekgids'.
Nottebohmkrant
04.09.2020 | Google Books, Lanseloet van Denemarken, een workshop over geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog... Dat en nog veel meer kunt u lezen in de nieuwe editie van de Nottebohmkrant.
Roger van de Velde
Interview met Ellen Van Pelt
24.11.2020| Bij Uitgeverij Vrijdag is de biografie van Roger van de Velde verschenen. In ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ duikt Ellen Van Pelt in het werk en leven van deze onterecht vergeten Vlaamse schrijver, en in onze collectie. We polsten naar de verhalen achter haar zoektocht.
Illustratie uit Les heures d’après-midi van Émile Verhaeren
24.11.2020 | Onze collecties groeien voortdurend aan. We stellen u graag enkele bijzondere aanwinsten voor.
Atlas pittoresque des chemins de fer de la Belgique
24.11.2020 | In de afgelopen maanden maakten we werkscans van meer dan 70.000 pagina's. Wist u dat uw scanaanvraag misschien ook anderen vooruit helpt? Inhoudelijk interessante aanvragen proberen we in de mate van het mogelijke voor iedereen beschikbaar te maken. Aarzel dus niet en geef door wat u graag digitaal wilt bekijken.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Onderhoudswerken magazijn 'S4' tot maart 2021
19.11.2020 | Contacteer de Erfgoedbibliotheek voor meer informatie of hulp om mee te zoeken naar een alternatief bij een niet leverbare publicatie.
In de kijker
Nadia Nsayi
Nadia Nsayi vertelt over haar familieverhaal, de Belgische kolonisatie van Congo en de koloniale erfenissen in België.
Virtueel bezoek aan de Nottebohmzaal
Verborgen parel nu online te bezoeken
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.000 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.
Scholen
Derde graad secundair
Kritisch leren omgaan met heden en verleden, feiten en leugens, is een competentie die ieder jong mens goed kan gebruiken in het huidige informatietijdperk. Met onze collectie onderzoeken jongeren de machinaties van pers en propaganda anno 1940-45.
Derde graad secundair
Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines. Google is daarbij marktleider. Maar op basis van welke criteria biedt Google zijn zoekresultaten aan? En hoe kun je zelf gerichter en slimmer zoeken met Google?
Bibliotheekintroducties
Alle graden en scholen
De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken onze historische gebouwen, we duiken in de magazijnen en je ontdekt onze collecties en hoe je ze kan gebruiken.
Praktisch
Praktisch
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief