• Foto: Ans Brys

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro
Leeszaal blijft open
Op 11 mei ging de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek opnieuw open voor het publiek. Uiteraard zorgen we ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt. Lees hier welke maatregelen we nemen.
Foto: Ans Brys
We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Al zeker tot 15 september 2020 scannen we gratis artikels of hoofdstukken voor u in en mailen we ze door.
Vanaf 11 mei is de leeszaal onder strikte voorwaarden opnieuw geopend voor het publiek. Alle evenementen in de Nottebohmzaal daarentegen zijn afgelast. Bezoekers die een ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. Van zodra er opnieuw bezoeken mogelijk zijn leest u dat hier.
In de kijker
woensdag 12 augustus 2020 - 10:00
Individuele bezoekers Geannuleerd
Deze zomer zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België open. Groepen van maximaal tien personen kunnen een gegidste rondleiding inboeken. De rondleidingen voor individuele bezoekers zijn uitverkocht.
Virtueel bezoek aan de Nottebohmzaal
Verborgen parel nu online te bezoeken
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
Online altijd open
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience mag dan wel gesloten zijn, online zijn we altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.000 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.
Nieuws
Tijdelijke betaalde stages
Heb jij een passie voor boeken en erfgoed, en kom je in aanmerking voor een BIS-stage? De Erfgoedbibotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus zoeken tijdelijke medewerkers om in samenwerking met Google een groot digitaliseringsproject te realiseren.
23.07.2020 | Krijgt u niet genoeg van de expo 'Porno, pulp & literatuur' die tot begin dit jaar in de Erfgoedbibliotheek liep? Op vraag van Radio Klara dook Heleen Debruyne in onze collectie Vlaamse seksboekjes. In vijf korte podcasts brengt ze het verhaal achter de tentoonstelling.
12.06.2020 | Wat doet een conservator die omwille van de coronacrisis thuiswerkt? Hij gaat virtueel aan de slag met de collectie. Steven Van Impe vertelt u alles over wellicht het mooiste art nouveau-boek van België: de Beatrijs, geïllustreerd door Karel Doudelet.
Praktisch
Praktisch
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Schrijf u hier online in als bibliotheek- gebruiker om onze leeszaal te bezoeken en publicaties uit de magazijnen op te vragen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief