De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij u thuis

Online altijd open

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience mag dan wel gesloten zijn, online zijn we altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.

De leeszaal is gesloten tot 5 april en alle activiteiten in de Nottebohmzaal zijn geannuleerd. Online zijn we wel open. Bekijk hier ons aanbod. We doen ons best om dit uit te breiden om zoveel mogelijk te kunnen betekenen in deze uitzonderlijke tijd. We houden u op de hoogte.

Hieronder vind je een overzicht van ons online aanbod. Onze medewerkers werken van thuis uit, dus neem vooral contact met ons op als je vragen hebt, via mail of via Facebook.

Duik in onze collecties

Online aanbod

 • In het overzicht ‘Digitale bronnen’ vindt u terug welke databanken, e-tijdschriften en kwalitatieve websites u van thuis uit kan raadplegen. Wij selecteerden alvast volgende handige digitale tools voor u:
  • Tijdens deze corona-crisis kan iedereen gratis en zonder aanmelden het Gopress krantenarchief raadplegen.
  • Flandrica, met topstukken uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. De publicaties zijn geproduceerd in of handelen over Vlaanderen en unica uit het Vlaams patrimonium.
  • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten die u integraal en digitaal kan doornemen.
  • The Belgian War Press, met vele honderden gedigitaliseerde Belgische kranten die gedurende de twee wereldoorlogen in het geheim werden geschreven, gedrukt en verspreid.
  • Nieuws van de Groote Oorlog, dat toegang geeft tot meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, gedigitaliseerd uit de collecties van 13 erfgoedinstellingen in Vlaanderen.
  • BelgicaPress, een krantendatabank van de Koninklijke Bibliotheek van België met meer dan een miljoen krantenpagina's afkomstig uit een 100-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Kranten ouder dan 100 jaar, meer dan 1,2 miljoen pagina’s, kunt u van thuis uit raadplegen.
  • Het krantenarchief van Gopress is tijdens deze corona-crisis toegankelijk voor alle lezers die lid zijn van een openbare bibliotheek, waar ook in Vlaanderen.
  • Delpher, met ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die werden gedigitaliseerd.
  • Abraham - Catalogus van Belgische kranten, een databank van Belgische kranten uit de periode 1830-1950 bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Bij meer dan 1150 kranten­titels in Abraham vindt u links naar online edities die u meteen kunt lezen.
  • Het Centraal Bestand Kinderboeken, de gemeenschappelijke kinderboekencatalogus van zeventien Nederlandse instellingen. De catalogus bevat o.a. 240.000 titels van kinderboeken van de zestiende eeuw tot heden, 5.900 jeugdtijdschriften, 2.330 centsprenten en vele links naar digitale versies. Ook de collectie kinderboeken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is opgenomen in deze catalogus.
  • STCV - Bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen, Online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in Vlaanderen en Brussel in de zeventiende en achttiende eeuw.
  • Open Library (Internet Archive), dat online toegang geeft tot duizenden (internationale) publicaties.
 • Verschillende van onze historische deelcollecties werden integraal gedigitaliseerd.
  • 175 historische reisgidsen van 1631 tot 1919
  • 400 krantjes gedrukt door Abraham Verhoeven, de eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden
  • Ons volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw
  • Een groot deel van onze collectie almannaken, die u dag per dag van de zestiende eeuw tot in de 21e eeuw gidsen (in progress – nog niet alle almanakken in ons bezit zijn gescand)

En verder

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

Om uw gedachten te verzetten
In het najaar van 2019 stonden de Nottebohmlezingen in het teken van 'seks, rituelen en muziek'. Filosofe Petra Van Brabandt bekijkt de relatie tussen kunst en pornografie, en laat zien dat beide meer met elkaar gemeen hebben dan we op het eerste zicht denken.
De Egyptische kast
De Erfgoedbibliotheek bezit enkele bijzondere objecten zoals de globes van Blaeu, de Egyptische kast, een replica van de Bononiensiskaart en een Egyptische papyrus.
De globes van Blaeu
Twee pronkstukken van de collectie zijn de hemel- en aardeglobe van Blaeu. Via onze webtentoonstelling vertellen we u alles over hun geschiedenis, hun maker, hun belang en hun restauratie.
Om u verder te helpen
Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.
Klik hier om te zoeken in onze online catalogus.
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: u vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal.
Nieuw
Zicht op de globes van Blaeu in de Nottebohmzaal
Verborgen parel nu online te bezoeken
De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief