Overslaan en naar de inhoud gaan
Vlaamse Filmpjes © Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Aanwinsten najaar 2022

Collectie

Tijdens het voorbije halfjaar werd de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience weer een stukje rijker. We stellen graag enkele bijzondere aanwinsten aan je voor.

‘Vlaams(ch)e Filmkens’ / ‘Vlaamse Filmpjes’

Generaties jongeren leerden lezen met de ‘Vlaamse Filmpjes’ van Uitgeverij Averbode. Vandaag verschijnen de boekjes, die telkens exact 32 pagina’s tellen, nog steeds. Een van de sterauteurs in de reeks was John Flanders, pseudoniem voor de Gentse auteur Jean Ray (1887-1964). Die schreef een 150-tal ‘Vlaamse Filmpjes’.

Recent mocht de Erfgoedbibliotheek een bijzondere schenking ontvangen van Jozef Peeters. Als fervent Jean Ray-verzamelaar bezat hij een zeer diepgaande collectie van werken van en over de auteur. Een ware schat was de reeks ‘Vlaams(ch)e Filmkes/ Filmpjes’, van het prille begin tot en met het laatste nummer geschreven door John Flanders in de jaren 70. Daarnaast bevat de schenking onder andere nog obscure Franstalige tijdschriften over het genre van de fantastische literatuur, waarin Ray een uitblinker was, vaak in gestencilde vorm.

De Erfgoedbibliotheek had natuurlijk al een hele reeks Filmpjes. Ze vormen een symbool van de leescultuur in Vlaanderen. Helaas was de collectie erg onvolledig en bovendien waren de losse nummertjes in grote banden verzameld. Dankzij de huidige schenking bezitten we nu een volledige reeks losse nummertjes in goede staat.

Vlaamse Filmpjes © Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Vlaamse Filmpjes © Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Joyce Mansour, ‘Prose & Poésie’ (1991)

Erg bijzonder is de luxe-uitgave ‘Prose & Poésie’ van de Frans-Egyptische Joyce Mansour (1928- 1986). Die konden we dit voorjaar verwerven. Mansour groeide uit tot de beroemdste vrouwelijke surrealistische dichter. Het werk is gedrukt op 99 exemplaren en bevat vier genummerde originele etsen. Die werden gemaakt door de gerenommeerde Belgische kunstenaars Pierre Alechinsky en Reinhoud, de Cubaan Roberto Matta en de Chileen Jorge Camacho. Alechinsky maakte ook de omslag van het boek.

Joyce Mansour, ‘Prose & Poésie’ (1991)Joyce Mansour, ‘Prose & Poésie’ (1991)

En verder …

Van het Brusselse weekblad ‘Het Huisgezin’ (1897-1939) hadden we al vele jaargangen volledig. Dankzij een reeks dubbels van de Universiteitsbibliotheek Gent konden we onze collectie vervolledigen. ‘Het huisgezin’ bevat niet alleen veel fraaie, vaak paginagrote illustraties, maar ook vervolgverhalen, zoals ‘De Boerenkrijg’ van Hendrik Conscience.

‘Het Huisgezin’ (1897-1939) ‘Het Huisgezin’ (1897-1939)

Dankzij gerichte aankopen op de veiling konden we ook onze collectie historische werken over Congo aanvullen. We verwierven daarnaast een kleine collectie van 6 boekjes uit de Minireeks van telkens vier bij zes centimeter groot (uitgave uit ca. 2000).

MinireeksMinireeks

Tot slot voegden we ook een poëtisch curiosum toe aan onze collectie vertaalde Vlaamse literatuur: de Italiaanse vertaling ‘Poema imbottigliato’ (1979) van een van de ‘Gebottelde gedichten’ (1972) van de experimentele dichter Marcel van Maele (1931-2009). Het gedicht zit opgerold in een wijnfles

‘Poema imbottigliato’ (1979)‘Poema imbottigliato’ (1979)

Meld je aan voor de nieuwsbrief