Beluister de Nottebohmlezingen

Een van onze Nottebohmlezingen gemist? Of wilt u een lezing nog eens herbeluisteren? Thuis in de zetel of onderweg in de auto. Vanaf nu kunt u de Nottebohmlezingen altijd en overal beluisteren dankzij onze podcast.

Op deze pagina vindt u nu al de meest recente podcasts terug. Dit archief wordt de komende tijd aangevuld met verschillende andere lezingen van de voorbije 14 jaar. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Volg ons op Soundcloud

Lezingen najaar 2018

In 2018 staan de Nottebohmlezingen in het teken van de vijftigste verjaardag van de mei '68 revolte. We bestuderen de geschiedenis en kijken naar de betekenis van deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag. Wat is veranderd? Wat is er gebleven?

Lezingen voorjaar 2018

Een algemene inleiding tot mei '68 door Eric Corijn, Heleen Debruyne over het feminisme vroeger en nu, Johan Pas belicht artistiek Antwerpen in '68 en Erik Martens brengt de seksuele evolutie in de Vlaamse film sinds de woelige jaren 60 in beeld.

Op zoek naar de waarheid

We belichten de evolutie van pers en media doorheen de jaren. Bestaat er zoiets als de waarheid, en waar is die dan te vinden? Waarheid heeft geen meesters, waarheid kiest geen kant.

Ingrid Vander Veken interviewde voor de nieuwssite Apache de tenoren van de Vlaamse journalistiek. Els Snick belicht het leven van Joseph Roth, een van de best betaalde en meest gelezen journalisten in het interbellum. Chris Van Camp komt als outsider in de media haar biografie toelichten, die ze zelf samenvat met 'ze deed alles wat je schrijvend (voorlopig) ongestraft kan doen'. Wim Coudenys vertelt het verhaal van de Belgo-Russische relaties tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de hand van de Russische oorlogspropaganda.

Bedreigingen of opportuniteiten van sociale media

De digitale wereld kent verschillende bedreigingen, maar zorgt ook voor heel wat opportuniteiten.

Dankzij de sociale media kan iedereen zijn foto's aan het grote publiek tonen. Is dit een verrijking of net nefast voor de fotografie. Benny Lanoizelé zoekt het uit. Dominique Deckmyn maakt aan de hand van voorbeelden duidelijk dat de utopie van de 'informatiesupersnelweg' door fake news, hackers e.a. een nachtmerrie geworden is. Wat brengt de toekomst? Laura Deschepper werpt licht op 'de jeugd van tegenwoordig', de millenials en hoe zij omgaan met sociale media. Marieke Van Delft vertelt hoe de tentoonstelling 'Conn3ct' (expo in de Consciencebibliotheek in de zomer van 2017) tot stand kwam en bespreekt de opvallende overeenkomsten in impact en bereik tussen twee massamedia uit zeer verschillende tijden. Caroline Pauwels gaat dieper in op het nepnieuws, de leugens en de manipulatie die ons via sociale media gemakkelijk bereiken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief