Overslaan en naar de inhoud gaan
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal Ans Brys voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij je thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Bekijk hier ons aanbod; herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen. We doen ons best om dit uit te breiden om zoveel mogelijk te kunnen betekenen in deze uitzonderlijke tijd. We houden u op de hoogte.

Hieronder vind je een overzicht van ons online aanbod. Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt, via telefoon (03/338.87.10) mail of via Facebook.

Duik in onze collecties

Uren scrollplezier op collectie.antwerpen.be/consciencebibliotheek

Online snuisteren

In het overzicht ‘Digitale bronnen’ vindt u terug welke databanken, e-tijdschriften en kwalitatieve websites u van thuis uit kan raadplegen. Wij selecteerden alvast volgende handige digitale tools voor u:

  • Het krantenarchief van Gazet van Antwerpen (1891-1999) en van zusterkrant Gazet van Mechelen (1896-1953) is tijdelijk voor iedereen toegankelijk. Het is een van de grootste digitale nieuwsarchieven van het land.
  • Tijdens deze corona-crisis kan iedereen in het bezit van een "Mijn Bibliotheek-profiel" het Gopress krantenarchief raadplegen.
  • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten die u integraal en digitaal kan doornemen.
  • Flandrica, met topstukken uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. De publicaties zijn geproduceerd in of handelen over Vlaanderen en unica uit het Vlaams patrimonium
  • The Belgian War Press, met vele honderden gedigitaliseerde Belgische kranten die gedurende de twee wereldoorlogen in het geheim werden geschreven, gedrukt en verspreid.
  • Nieuws van de Groote Oorlog, dat toegang geeft tot meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, gedigitaliseerd uit de collecties van 13 erfgoedinstellingen in Vlaanderen.
  • BelgicaPress, een krantendatabank van de Koninklijke Bibliotheek van België met meer dan een miljoen krantenpagina's afkomstig uit een 100-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Kranten ouder dan 100 jaar, meer dan 1,2 miljoen pagina’s, kunt u van thuis uit raadplegen.
  • Delpher, met ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die werden gedigitaliseerd.
  • Abraham - Catalogus van Belgische kranten, een databank van Belgische kranten uit de periode 1830-1950 bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Bij meer dan 1150 kranten­titels in Abraham vindt u links naar online edities die u meteen kunt lezen.
  • Het Centraal Bestand Kinderboeken, de gemeenschappelijke kinderboekencatalogus van zeventien Nederlandse instellingen. De catalogus bevat o.a. 240.000 titels van kinderboeken van de zestiende eeuw tot heden, 5.900 jeugdtijdschriften, 2.330 centsprenten en vele links naar digitale versies. Ook de collectie kinderboeken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is opgenomen in deze catalogus.
  • STCV - Bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen, Online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in Vlaanderen en Brussel in de zeventiende en achttiende eeuw.
  • Open Library (Internet Archive), dat online toegang geeft tot duizenden (internationale) publicaties.

 

 

Gedigitaliseerde deelcollecties

Verschillende van onze historische deelcollecties werden integraal gedigitaliseerd.

  • 175 historische reisgidsen van 1631 tot 1919
  • 400 krantjes gedrukt door Abraham Verhoeven, de eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden
  • Ons volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw
  • Een groot deel van onze collectie almannaken, die u dag per dag van de zestiende eeuw tot in de 21e eeuw gidsen (in progress – nog niet alle almanakken in ons bezit zijn gescand)

Drie eeuwen reisadvies in zakformaat

De Erfgoedbibliotheek digitaliseerde een deel van haar collectie historische reisgidsen van 1631 tot 1919, goed voor 175 titels en net geen 51.000 pagina’s virtueel reisplezier. Deze digitale collectie staat nu volledig online en werpt een bijzonder licht op de langzame genese van het genre.

Collectie Abraham Verhoeven gedigitaliseerd

17.09.2020 | Abraham Verhoeven was de eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden. Ongeveer 400 van zijn ‘Nieuwe Tijdinghen’ zijn nu ook digitaal beschikbaar.

Gazette van Antwerpen

30.10.2019 | De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart een uitgebreide collectie kranten. Het volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw, is nu digitaal beschikbaar.

Digitalisering collectie almanakken

31.05.2018 | De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een kleine 500 vroegmoderne almanakken of kalenders. In de komende maanden worden ze allemaal gedigitaliseerd en komen ze vrij online raadpleegbaar.

En verder

Bezoek de Nottebohmzaal virtueel

Verborgen parel nu online te bezoeken

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.

Kleur onze collectie

De mooiste platen voor u om in te kleuren

Te veel stress? Kom tot rust met kleuren. We doken in onze collectie en selecteerden de mooiste stukken voor u om in te kleuren.

Herbeleef de expo 'Helden in harnas'

Dankzij de publicatie, podcast, filmpjes en artikels kan je (na)genieten van de expo 'Helden in harnas'.

Toevallige Letters

Een creatieve zoektocht

Kijk tijdens je wandeling of fietstocht goed om je heen. Overal zie je letters verschijnen. En nee, niet enkel op affiches, nummerplaten, uithangborden, ... Er zijn ook heel veel letters die toevallig ontstaan. In de wolken, in de takken van de bomen of in een gebouw. Zie je het?

Voorstelling 'Een Held'

Kijken en luisteren

Podcast en filmpjes

In de loop van de jaren passeerde heel wat schoon volk in de Consciencebibliotheek en daar kan u ook nu nog van nagenieten. Lezingen, muziek, animatiefilmpjes ... Er is voor ieder wat wils.

Standbeeld Hendrik Conscience

Jouw verhaal inspireert

Sommige bezoekers hebben een bijzondere band met onze bibliotheek. Ze deden onderzoek op basis van onze collectie of lieten zich er door inspireren. Ze droomden ooit weg in de Nottebohmzaal of deden een ontdekking in de leeszaal. Hier lees je hun getuigenis.

Ontdek de globes in 3D

Bekijk de Blaeu-globes van heel dichtbij – zelfs als u op kilometers afstand van de bibliotheek bent. Via onze digitale applicatie ontdekt u de globes online en zoomt u in op de kleinste details.

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hier vindt u een overzicht van de online expo's.

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

 

Om u verder te helpen

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Ook interessant

Zoekt u een moment van verpozing tijdens de vakantieperiode?

De Erfgoedbibliotheek weet raad

Vakantieperiode in het vooruitzicht. Tijd voor ontspanning of net inspanning. De Erfgoedbibliotheek heeft het voor u.

Meld je aan voor de nieuwsbrief