Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

Zie je door het digitale bos de bomen niet meer? Vind je vaak niet helemaal wat je zoekt met een zoekmachine? Zoek je specifieke afbeeldingen, artikels, documenten, archiefstukken…? De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience brengt met de reeks ‘Slimmer zoeken op het web’ regelmatig handige tips om je online zoekwerk te verbeteren.

Thuiswerk is de norm sinds de coronacrisis. Ieders online activiteit is zienderogen toegenomen. Toch zijn niet veel mensen echt vertrouwd met online onderzoek. We kennen allemaal Google, maar weinigen onder ons weten hoe ze efficiënt gebruik kunnen maken van de zoekmachine. Vinden wat je zoekt blijkt niet evident.

Al sinds de opkomst van het internet en de steeds toenemende digitalisering van historische bronnen coacht ons team leeszaalgebruikers om doelgericht informatie online te zoeken. Tot hier toe gebeurde dat voornamelijk één-op-één in onze leeszaal. Door de coronacrisis zien we in dat nu meer dan ooit onze expertise nuttig is. We maken daarom onze beproefde workshops Slimmer zoeken op het web en Zoeken in online krantenbanken online beschikbaar. Ook onze curatoren en externe experts komen aan het woord. Vanaf mei 2020 publiceert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience hier een interessante mix van handige zoektips en artikels die dieper graven.

Wil je een gratis workshop 'live' volgen met je klas of vereniging? Aarzel dan niet om ons te contacteren via mailFacebook of Instagram.

Zoekmachines hebben alleen maar toegang tot het tipje van de ijsberg
Online zoeken was nog nooit zo gemakkelijk. Maar zijn je zoekresultaten wel betrouwbaar? Heb je echt gevonden wat je zoekt? In deze post delen we een paar simpele maar efficiënte zoektips.
Zoeken op het internet is zoals bramen plukken
Internetzoekmachines en online catalogi kunnen veel, maar lang niet alles. Een succesvolle zoektocht op het internet start bij het stellen van de juiste vragen.
Hoe kun je zoekopdrachten (in Google) naar je hand zetten?
In deze post vertellen we hoe je zoekopdrachten (in Google) naar je hand kunt zetten. Wie weet wat je hierna uit je hoge hoed tovert?
Het web is een groot adresboek
Niet alleen op webpagina’s zelf, maar ook in hun adressen staat vaak bruikbare informatie. In deze post gaan we verder in op hoe je via webadressen zoekt (in Google).
Het web is een grote leeszaal
Steeds meer artikels, boeken, kranten en tijdschriften staan in één of andere vorm online. Deze tips besparen je misschien wel een bezoek aan onze leeszaal ;-)
Het web is een grote beeldenbank
Hoe zoek je naar bruikbare afbeeldingen? Hoe zoek je via afbeeldingen? Waar moet je op letten als je beelden afdrukt of online publiceert? Ontdek het in deze post.
Het web is een grote videotheek
Waar, buiten op YouTube, kan je videobestanden zoeken en bekijken of downloaden? Hoe maak je zelf korte filmpjes? In deze post helpen we je op weg.
Longread door conservator Steven Van Impe
Ben je gebeten door het boekenvirus en wil je een eigen verzameling beginnen? Met deze tips leer je slim te verzamelen en zo een mooie collectie uit te bouwen.
Het web is een grote platenbak
Op het web zijn er andere en betere zoektoepassingen dan Google om audiobestanden op te snorren. Hier sommen we er een paar interessante op.
Het Centraal Bestand Kinderboeken & Co
Strips, graphic novels, kinderboeken en jeugdliteratuur zijn uitgegroeid tot volwaardige genres en onderzoeksonderwerpen. In deze post wijzen we je de weg door het land van waan en wijs.
DuckDuckGo.com
Je zoekgegevens zijn waardevol
We nemen een kijkje achter de schermen bij Google. Hoe maak je Google meer ‘privacy proof’ en welke alternatieven zijn er? We proberen ook onze filterbubbel te doorprikken
LOD-CLOUD
Longread door Alina Saenko en Bert Lemmens (meemoo)
De samenleving heeft er alle belang bij dat het web 'open' is. We leggen een complex thema simpel uit, met bruikbare tips en links voor wie meer wil weten.
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Door Astrid Berwouts en Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)
Hoe ontdek je de kranten die voor jouw onderzoek relevant zijn? Zo ga je vlot en efficiënt op zoek in de overkoepelende krantencatalogus Abraham.
Boek een workshop
Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines. Google is daarbij marktleider. Maar op basis van welke criteria biedt Google zijn zoekresultaten aan? En hoe kun je zelf gerichter en slimmer zoeken met Google? In deze workshop gaan we daar dieper op in.
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft meer dan 3.000 gedrukte krantentitels in haar bezit, naast digitale toegang tot duizenden actuele kranten. Tijdens deze workshop leert u met slimme tips en handigheidjes door het digitale krantenaanbod te grasduinen.