Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is open voor het publiek. We gaan hierbij voorzichtig te werk en hebben enkele nieuwe maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en risicogroepen te beschermen.

Openingstijden leeszaal

OPGELET! Zomerregeling vanaf woensdag 16/6 t/m dinsdag 14/9. De leeszaal is dan open van maandag tot vrijdag, 9u-13u en 13u30-17u.

  • MA, DI en DO van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur.
  • WOE van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 20.00 uur. Met een namiddagshift (13.30 uur tot 17.00 uur) en een avondshift (17.00 uur tot 20.00 uur).
  • VR van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.
  • ZA van 9.00 uur tot 13.00 uur.

Schrijf u in voor de leeszaal

Om onze leeszaal te bezoeken en publicaties te bestellen, dient u zich eenmalig online in te schrijven. Wij contacteren u zo snel mogelijk per mail met uw logingegevens.
Raadpleeg hier het bibliotheekreglement.

Coronavirus-maatregelen

Uiteraard zorgen we ervoor dat uw bezoek in alle veiligheid kan doorgaan. Alle maatregelen kunt u hier nalezen. De belangrijkste zijn:

  • Reserveer vooraf uw plaats via dit formulier. OPGELET: u reserveert niet automatisch een plaats in de leeszaal door een werk uit de catalogus te bestellen!
  • Draag steeds neus- en mondbedekking tijdens uw bezoek.

Digitale dienstverlening

We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Wij scannen gratis artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdrages uit catalogi, etc. voor u in en mailen ze door. Indien u een goed zicht heeft op welke informatie u zoekt, hoeft u niet naar de bibliotheek te komen. In de mate van het mogelijke helpen wij u ook verder bij andere informatievragen via mail.
Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag uw gratis lidmaatschap hier aan en bezorg ons vervolgens uw (scan)vragen via mail.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Plan uw bezoek aan de leeszaal

 
Leeszaal
In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.
Ontdek onze volledige collectie in de online catalogus
Afspraken rond reproducties
Sommige werken uit onze collectie kan u zelf scannen, kopiëren of fotograferen. Of u kan een hoogwaardige scan laten maken in ons digitaal atelier.
Foto: Ans Brys
een stap-voor-stap gids
Wilt u een van de werken uit onze collectie online bestellen om in te kijken? Ontdek stap voor stap hoe u dat precies doet.
Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.
Introducties en workshops
Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maakt u kennis met de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar collecties als bron voor onderzoek.
Bekijk ook
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.
Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.
Niet te missen
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief