Leeszaal open op afspraak

Op 11 mei ging de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek opnieuw open voor het publiek. Uiteraard zorgen we ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt. Lees hier welke maatregelen we nemen.

OPGELET! U kan nu uw plaats in de leeszaal reserveren via het reserveringssysteem tot en met vrijdag 28 augustus. Vanaf die dag zal u kunnen reserveren voor latere data.

Reserveer uw zitplaats

De leeszaal is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. Tussen 13.00 uur en 13.30 uur sluit de leeszaal.

  • Het aantal werkplekken om onze collectie te raadplegen is beperkt tot twintig. Daarom vragen we om uw plaats op voorhand te reserveren. U kunt dit online doen door dit FORMULIER in te vullen, of door te telefoneren naar onze medewerkers in de leeszaal op +32 3 338 87 10.
  • We voorzien vier computers om op internet te surfen. U kunt een computer telefonisch op hetzelfde nummer reserveren, of ter plekke aan de onthaalbalie.

U kunt een reservatie doen voor een voormiddag en/of namiddag. Het is ook mogelijk om per week  voor meerdere dagen te reserveren. Een reservatie kan per telefoon worden geannuleerd. Een reservatie vervalt als u 45 minuten na de opstart van een shift niet opdaagt.

Mondmaskers en andere veiligheidsmaatregelen

Om de gezondheid van zowel uzelf, de andere leeszaalgebruikers en ons personeel te garanderen is het meebrengen en dragen van eigen mondbedekking verplicht. Dit kan een mondmasker zijn, maar ook alternatieve bedekkingen zoals een sjaal, bandana of buff zijn toegestaan zolang ze mond en neus bedekken.

Behalve het dragen van een (eigen) mondmasker voorzien we nog verschillende andere maatregelen die zowel voor als achter de schermen worden toegepast:

  • Afstand houden van elkaar is en blijft de norm, ook bij een bezoek aan de leeszaal. We voorzien duidelijk zichtbare signalisatie en pictogrammen om u te gidsen.
  • Handpompjes met ontsmettende handgel en andere ontsmettingsmiddelen worden op alle balies voorzien, zowel voor medewerkers als voor bezoekers.
  • Alle gebruikte tafels en stoelen in de leeszaal worden ’s ochtends en tussen de ochtend- en namiddagshift grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Hetzelfde gebeurt met de toiletten.
  • Boekmaterialen die andere lezers gebruikten worden pas na een embargo van 24 uur terug weggezet in het magazijn of in het rek in de leeszaal. Nadien kunt u ze opnieuw raadplegen.
  • De overdekte fietsenstalling kan niet worden gebruikt.
  • Blijf thuis als u zich ziek voelt. U kan uw informatievragen ook via onze digitale dienstverlening doen (zie verder).

Vraag uw boeken en tijdschriften op voorhand op

Om een bezoek aan de leeszaal zo efficiënt mogelijk te organiseren vragen we om de boeken, tijdschriften of kranten die u wil raadplegen op voorhand online via de catalogus te reserveren. Ter plekke reserveren kan, maar houd er rekening mee dat de levertijden ruimer zijn dan gewoonlijk en u dus langer moet wachten.

OPGELET! Door werken in de catalogus te reserveren, reserveert u niet automatisch een plaats in de leeszaal! U dient uw plaats in de leeszaal apart te reserveren via dit FORMULIER. Werken die u via de catalogus gereserveerd hebt, blijven twee weken beschikbaar op uw naam in de leeszaal.

Scannen en fotokopiëren

U kunt de fotokopieer- en scantoestellen niet zelf gebruiken. Wel voorzien we één leeszaalmedewerker die voor u scans of fotokopies zal maken.

Digitale dienstverlening

Tot slot benadrukken we dat we u ook vanop afstand verder blijven helpen.  Al zeker tot 15 september 2020 scannen we gratis artikels of hoofdstukken voor u in en mailen we ze door. Indien u dus een goed zicht heeft op welke informatie u zoekt, hoeft u niet naar de bibliotheek te komen. in de mate van het mogelijke helpen wij u ook verder bij andere informatievragen. Bezorg ons uw vragen of scanaanvragen via mail.

Hebt u nog andere vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via mail of op het nummer +32 3 338 87 10.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief