Edmond Fierlants

De foto’s van Edmond Fierlants uit 1863 tonen het oude centrum van Antwerpen, voor de sloop van de Spaanse vesten en het rechttrekken van de Scheldekaaien.

Vanaf 1860 fotografeerde Edmond Fierlants in opdracht van de stad talloze Antwerpse gebouwen en monumenten. Een cruciaal moment, want kort daarop veranderde de stad fundamenteel: de zestiende-eeuwse Spaanse omwalling werd afgebroken, de Scheldekaden werden rechtgetrokken, ...

De foto’s van Fierlants zijn de beelden die bij het collectieve geheugen van de stad horen. Nergens is de Middeleeuwse stad beter te bevatten. Nergens is ook het contrast groter met de ontwakende, moderne en snel groeiende havenstad die Antwerpen zou worden. Het beeld van Fierlants is op zijn best fragmentarisch en geselecteerd. En toch is het een representatieve collectie die boven alles een sfeer weet over te brengen die gemakkelijk naar niet-gefotografeerde stadsdelen kan worden overgezet.

De verzameling telt 278 originele afdrukken van 158 verschillende opnames. De productie staat op eenzame hoogte in de Europese fotografie: compositorisch pionierend, technisch vooruitstrevend en virtuoos belicht, met een uiterst fijn dégradé van tonaliteiten en bijna geen vervormingen in de hoeken bij dieptezichten.

In 2013 werden de foto’s en glasplaten van Fierlants opgenomen op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer weten?

Digitaal beschikbaar

Meld je aan voor onze nieuwsbrief