• Zicht op de globes van Blaeu in de Nottebohmzaal

    Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen
Intro

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom worden alle evenementen, lezingen en rondleidingen geannuleerd. Bezoekers die ee ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. De leeszaal blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat u die op een veilige manier kan bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.

Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Activiteiten
Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
De nieuwe reeks Nottebohmlezingen staat in het teken van taal, meertaligheid, vertaling en taalexperiment. We ontvangen achtereenvolgens: Maud Vanhauwaert, Luk Van Haute, Rokus Hofstede, Rudolf Hecke en Gaston Dorren.
Ville occupée 1993
Rondleiding
Tijdelijke presentatie in de Nottebohmzaal
Ontdek van 10 mei tot 30 september 2021 de blijvende internationale weerklank van de invloedrijke Antwerpse dichter Paul van Ostaijen.
Dienstverlening
leeszaal Erfgoedbibliotheek
Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.
EHC mondmasker
De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek is open. Word lid, reserveer een plaats op voorhand en draag steeds mond- én neusbedekking. Hier zetten we alle maatregelen voor een veilig bezoek op een rijtje.
Foto: Ans Brys
Als lid van onze Erfgoedbibliotheek helpen we u vanop afstand verder. Wij maken gratis werkscans van artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdragen uit catalogi, etc. en mailen ze u door.
Online altijd open
Foto: Victoriano Moreno
Ontdek onze collectie online, herbeluister de Nottebohmlezingen of duik in de digitale bronnen. Online zijn we immers altijd open.
Nieuws
De Boekenwereld
25.03.2021 | Het maartnummer 2021 van tijdschrift 'De Boekenwereld' is grotendeels gewijd aan Paul van Ostaijen, zijn bundel 'Bezette Stad' en de expo 'Bezette Stad 100!' in het Letterenhuis. Linde De Potter (conservator moderne collecties in de Erfgoedbibliotheek) schreef een artikel over de vele vertalingen van zijn werk.
LiteRom
Databank literatuur
18.03.2021 | Consulteer gratis duizenden recensies, leestips, auteursartikelen en interviews over binnen- en buitenlandse literatuur in onze leeszaal.
bezette stad paul van ostaijen
Digitaal beschikbaar
17.02.2021 | De Vlaamse Gemeenschap heeft het originele manuscript van 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen aangekocht. Het werd gedigitaliseerd in de Erfgoedbibliotheek, zodat iedereen het virtueel kan doorbladeren en bestuderen.
Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.
Om naar uit te kijken
Ridderromans. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot
vrijdag 29 oktober 2021 tot zondag 23 januari 2022 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Iedereen kent ridderverhalen over Karel de Grote en koning Arthur. Waarom spreken die verhalen vandaag nog tot de verbeelding?
Scholen
Derde graad secundair
Kritisch leren omgaan met heden en verleden, feiten en leugens, is een competentie die ieder jong mens goed kan gebruiken in het huidige informatietijdperk. Met onze collectie onderzoeken jongeren de machinaties van pers en propaganda anno 1940-45.
Derde graad secundair
Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines. Google is daarbij marktleider. Maar op basis van welke criteria biedt Google zijn zoekresultaten aan? En hoe kun je zelf gerichter en slimmer zoeken met Google?
Bibliotheekintroducties
Alle graden en scholen
De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken onze historische gebouwen, we duiken in de magazijnen en je ontdekt onze collecties en hoe je ze kan gebruiken.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief