Walter Couvreur

Walter Couvreur (1914-1996) bezat een bijzonder indrukwekkende bibliotheek, met belangrijke en zeldzame werken over Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van de Vlaamse beweging, Antwerpen en bibliofilie.

Emeritus prof. dr. Walter ridder Couvreur (1914-1996) was doctor in de Oosterse Talen en de klassieke filologie. Gedurende het grootste deel van zijn carrière werkte hij als docent vergelijkende taalkunde aan de Rijksuniversiteit van Gent. Daarnaast was hij lid van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde, van de Spellingscommissie, van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en van tal van andere literaire en taalkundige genootschappen. In 1954 werd hij de eerste voorzitter van de Volksunie, maar kort daarna verliet hij de politiek.

Een veelzijdig man met een veelzijdige interesse. Hij bracht een bijzonder indrukwekkende verzameling samen rond Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van de Vlaamse beweging, Antwerpen en bibliofilie, onderwerpen waarover hij zelf ook regelmatig publiceerde.

Na zijn dood werd zijn bibliotheek geïnventariseerd en gedurende zes dagen geveild. Niet minder dan 2.466 loten, waarvan de helft oude drukken, werden gehamerd, met op het einde veertien lege boekenkasten. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kocht een aanzienlijk deel van de bibliotheek aan.

Meer weten?

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief