Vluchtelingenkranten

Vluchtelingenkranten zijn kranten van en voor de Belgische vluchtelingen die tijdens WO I in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië verbleven.

Bij het uitbreken van de oorlog vluchtten ruim anderhalf miljoen Belgen naar het buitenland. Om de Belgische bevolking in ballingschap van nieuws te voorzien, ontstonden de zogeheten vluchtelingenkranten. Sommige krantenpublicaties ontstonden vanuit de vluchtelingenkampen, in eerder armoedige omstandigheden, maar vrij snel doken in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië verschillende professioneel uitgegeven kranten op. Behalve het algemene militaire nieuws brachten ze specifiek nieuws over de situtatie van de vluchtelingen en over het leven in bezet België.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit zeker 21 vluchtelingenkranten. De collectie is vrij volledig en in redelijk goede staat bewaard, maar niet geheel uniek: er bestaan ook collecties in de Koninklijke Bibliotheek en in de Universiteitsbibliotheek van Leuven.

De collectie vluchtelingenkranten is hoe dan ook van bijzonder cultuurhistorisch belang. Het is een unieke bron voor de studie van ‘de Groote Oorlog’ en voor de Belgische oorlogsgeschiedenis.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief