Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanwinsten najaar 2020

De collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeien voortdurend aan. Ook de voorbije maanden hebben we heel wat boeiende publicaties kunnen verwerven. In deze rubriek stellen we u graag enkele bijzondere aanwinsten voor.

Door Linde De Potter 
Conservator moderne collecties

Dit artikel verscheen eerder al in de Nottebohmkrant. De hieronder beschreven aanwinsten werden 
in de eerste helft van dit jaar aan onze collecties toegevoegd.

Op een veiling verworven we enkele bijzondere Streuvels-exemplaren, waaronder een luxe-editie uit 1912 van Streuvels’ klassieker De vlaschaard met versiering van de bekende uitgever-graficus Jules De Praetere. Daarnaast konden we een losbladige eerste druk verwerven van Beroering over het dorp (1948), een radicale herwerking van de in 1912 verschenen zedenroman Dorpslucht, waarin de strijd om het burgemeesterschap tussen een dokter en zijn buurman centraal staan. Deze werken zijn waardevolle aanvullingen op onze unieke Streuvelscollectie (de collectie Paul Thiers) die de Koning Boudewijnstichting sedert eind 2017 in permanente bruikleen heeft gegeven. De Streuvelscollectie van de Erfgoedbibliotheek overtreft alle andere bestaande collecties van deze canonieke Vlaamse schrijver.

Ook erg mooi is de bibliofiele editie van Streuvels’ griezelverhaal Bertken, dat uitgegeven werd in de bundel Dorpsgeheimen (1904) maar nadien nooit meer werd herdrukt. Tot nu dus, want in 2019 verscheen een bibliofiele uitgave bij Carbolineum Pers, rijkelijk geïllustreerd met dertien houtsneden van Isabelle Vandenabeele. Met meer dan 180 verschillende titels hebben we quasi alle uitgaven van de Kalmthoutse drukker in bezit.

 

'Bertken' van Stijn Streuvels, in een bibliofiele editie van De Carbolineum Pers

Liefhebbers van bibliofiel werk en de dierenwereld komen ongetwijfeld aan hun trekken met de prachtige uitgave van La vie des abeilles (1901) van onze enige Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. De gravures die Maeterlincks essay over bijen illustreren zijn adembenemend gedetailleerd. Het boek is een mooie aanvulling op onze belangrijke collectie literaire werken van Franstalige Vlamingen. Dat geldt eveneens voor de losbladige uitgave op Japans papier van Les heures d’après-midi (1905) van Émile Verhaeren. De tekst is prachtig geïllustreerd met houtsneden in kleur.

 

Illustratie uit 'La vie des abeilles' van Maurice Maeterlinck

 

Enkele pagina's uit Les heures d’après-midi van Émile Verhaeren

We mochten de voorbije maanden meerdere intrigerende schenkingen ontvangen. Zo  namen we de bibliotheken van enkele prominente figuren in het Antwerpse culturele leven onder onze hoede. Naast de omvangrijke schrijversbibliotheek van de illustere experimentele schrijver Ivo Michiels (1923-2012) en zijn echtgenote Christiane Faes, vonden ook de bibliotheken van schrijver-journalist Gaston Durnez (1928-2019) en journalist-politicus Camille Huysmans (1871-1968) een definitief onderkomen op onze boekenplanken. Daarnaast spreekt de collectie sprookjesboeken, ons geschonken door de Nederlandse verzamelaar Johannes Bronkhorst, natuurlijk tot de verbeelding. Deze unieke verzameling bevat hoofdzakelijk sprookjesboeken van Grimm en Andersen en een reeks kinderboeken geïllustreerd door de Nederlandse illustrator Rie Cramer.

 

Enkele sprookjesboeken, ons geschonken door de Nederlandse verzamelaar Johannes Bronkhorst

Recent voegden we enkele mooie werken toe rond A Dog of Flanders, de Britse roman uit 1872 van Ouida (pseudoniem voor Marie-Louise de la Ramée) over Nello, een arme weesjongen uit Hoboken en zijn trekhond Patrasche. Naast enkele Nederlandstalige edities springen vooral de Japanse bewerkingen in het oog. Een bijzonder fijne aanwinst is de Japanse vertaling van het Suske & Wiske-album Het dreigende dinges, waarin Nello en zijn hond hun opwachting maken.

 

Verschillende edities van A Dog of Flanders

Bij Van De Wiele Auctions kochten we een merkwaardig achttiende-eeuws anoniem handschrift, met de titel Hier worden verhaelt vele wonderbaere gheschiedenissen. De eerste 45 pagina’s bestaan voornamelijk uit zinnebeelden, een soort beeldspraak waarin aan de hand van een concreet figuur, zoals een dier of een persoon, een abstract begrip of moraal wordt uitgebeeld. Nadien volgen ruim 500 pagina’s nieuwsberichten en op het einde nog een Corte beschrijvinghe van alle gedierten, vogelen, visschen uijt Plinius. Het handschrift bevat ook nog twee gedrukte werken (in convoluut ingebonden) uit 1727 en 1737. Wie is de anonieme samensteller van de kroniek? Verder onderzoek zal dit hopelijk verder uitwijzen.

Met trots kondigen we een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan, dit keer met het balanseer, uitgever van vernieuwende en experimenterende literatuur. Verschillende uitgaven van het balanseer wonnen in het verleden de Prijs voor de Best Vormgegeven Boeken, zoals Aan Barrels (2012) van Harry Vaandrager (boekontwerper: Danny Dobbelaere) en Onrust (2012) van Dirk Lauwaert (boekontwerper: Stéphane de Schrevel). De Erfgoedbibliotheek krijgt een exemplaar van elke nieuwe publicatie die bij deze boeiende onafhankelijke literaire uitgeverij verschijnt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief