Literaire canon

De essentie van de Nederlandstalige literatuur in Vlaanderen in 51 titels? Dat is de literaire canon van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Dynamische canon

In 2015 stelden Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) een dynamische literaire canon van de Nederlandstalige literatuur samen. Die telt 51 titels die in Vlaanderen als essentiële werken worden beschouwd.

De canon is een leidraad voor leraren, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers, televisiemakers en al wie belangstelling heeft voor onze literatuur. De Erfgoedbibliotheek is in die context onmisbaar als vertrekpunt: alle titels zijn ruimschoots vertegenwoordigd in de collectie in allerhande edities: originele versies, gewijzigde edities, jubileumuitgaven, vertalingen, toneelbewerkingen, stripversies, bibliofiele uitgaven, ...

De canon bevat alleen oorspronkelijk Nederlandstalige werken voor volwassenen, gepubliceerd voor 1990. Alle auteurs van de werken zijn overleden. Het oudste werk van de canon is een legende over Sint Servaas van Hendrik van Veldeke (ca. 1170-1180). Het meest recente werk is de roman Gangreen 1 van Jef Geeraerts. De canon is dynamisch opgezet en zal regelmatig worden aangepast.

U vindt een kleine selectie van de canon-werken uit de Erfgoedbibliotheek in de beeldencarrousel en een ruimer deel in het smaakmakeroverzicht. Uiteraard is de volledige collectie vindbaar via de bibliotheekcatalogus.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief