Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Verriest

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit de omvangrijke bibliotheek van de bekende Vlaamse priester, schrijver en redenaar Hugo Verriest (1840-1922). Hij was één van de belangrijkste exponenten van het cultuurflamingantisme.

Als leerling van het Klein Seminarie te Roeselare kreeg Hugo Verriest in 1857 gedurende een negental maanden les van de priester en dichter Guido Gezelle (1830-1899). In 1864 werd hij tot priester gewijd. Hij werkte als leraar in Brugge en Roeselare, werd directeur van een nonnenklooster in Heule en werkte als pastoor in Wakken en Ingooigem.

Deze uitzonderlijke persoonlijkheid oefende een grote invloed uit op zijn leerlingen, waaronder Albrecht Rodenbach (1856-1880). Verriest was de geestelijke vader van de Blauwvoeterij. Onder leiding van Albrecht Rodenbach richtte deze beweging van West-Vlaamse collegeleerlingen zich in de jaren na 1875 tegen de Franse taaldwang in het onderwijs.

Van 1877 tot 1881 was Hugo Verriest redacteur bij het tijdschrift De Vlaamsche Vlagge. In 1896 was hij medestichter van het blad De Nieuwe Tijd. Hij werkte ook mee aan de tweede reeks van het tijdschrift Van Nu en Straks (1896-1901). In 1906 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Commissie voor Taal- en Letterkunde, en hij ontving de doctorstitel honoris causa van de Leuvense universiteit.

Deze collectie weerspiegelt de veelzijdige belangstelling van Hugo Verriest. Ze bevat veel Nederlandstalige en Franstalige literatuur, naast christelijk geïnspireerde publicaties en werk over de ontvoogding van de Vlaamse taal. Interessant zijn de  vaak handgeschreven opdrachten van tijdgenoten, zoals Emmanuel De Bom en Stijn Streuvels.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief