Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Books in de Erfgoedbibliotheek

Voorbij de pandemie

In februari 2020 kondigden we de samenwerking met Google Books aan om, samen met met het Museum Plantin-Moretus, 100.000 boeken uit onze collecties te digitaliseren. Een paar dagen later brak de coronacrisis uit en ging het land op slot. Wat is er in tussentijd allemaal gebeurd?

26.05.2021

In een eerste fase van dit project (en van de lockdown) gingen we van thuis uit op zoek naar fouten en problemen in onze catalogus. Nauwkeurige objectbeschrijvingen zijn immers een noodzaak om een digitaliseringsproject van deze grootteorde te realiseren. We spoorden inconsistenties in de beschrijvingen van de fysieke items op (aantal volumes, plaats op de plank …), en brachten correcties aan. In de voorbije maanden hebben we 22.000 objectrecords toegevoegd, meestal aan bestaande beschrijvingen: elk fysiek volume heeft nu een record in de catalogus dat een unieke identificatiecode en een verwervingsnummer bevat, en in sommige gevallen ook metadata over de herkomst en de fysieke staat van het object.

Toen we - volledig coronaproof - terug in onze boekenmagazijnen konden werken, startten we met de ophaling van boeken die Google zal digitaliseren. De fysieke staat van elk boek werd gecontroleerd, om te zien of het getransporteerd en gedigitaliseerd kan worden. Met het boek in de hand werd ook de beschrijving in de catalogus nagekeken en indien nodig gecorrigeerd.

We besloten om de pandemie in ons voordeel om te buigen: omdat we door corona toch geen lezingen of andere activiteiten konden organiseren, selecteerden we in de Nottebohmzaal ongeveer 12.000 banden uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Die staan nu klaar om naar het scancentrum te vertrekken.

Helaas is het scancentrum van Google Books al geruime tijd gesloten. Een eerste lading boeken is al naar daar overgebracht, maar nog niet gedigitaliseerd. We besloten om de pandemie in ons voordeel om te buigen: omdat we door corona toch geen lezingen of andere activiteiten konden organiseren, selecteerden we in de Nottebohmzaal ongeveer 12.000 banden uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Die staan klaar om naar het scancentrum te vertrekken. De Nottebohmzaal is net op tijd opnieuw beschikbaar om u op allerlei activiteiten te ontvangen, nu de eerste versoepelingen zijn aangekondigd.

google books in the Nottebohm Room

Ondertussen is het allereerste boek uit onze collectie (Les travaux publics dans le royaume des Pays-Basgedigitaliseerd, als een technische test. Het VRT-journaal maakte hier een reportage over. 
Het digitaliseringsproject van Google Books zal nog meer dan drie jaar duren, zowel in de Hendrik Conscience Bibliotheek als in het Museum Plantin-Moretus. Wanneer u dus een boek in de leeszaal opvraagt, kan het dus zijn dat het tijdelijk niet beschikbaar is omdat het door Google wordt gedigitaliseerd. U kijkt dus best vooraf in onze catalogus, of neem contact met ons op via consciencebibliotheek@antwerpen.be om er zeker van te zijn dat de boeken die u wilt inzien beschikbaar zijn.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief