Gazet van Antwerpen

Deze krant staat al jarenlang onverslagen bovenaan de top 10 van meest geraadpleegde werken in de leeszaal. De bibliotheek beschikt dan ook over nagenoeg alle jaargangen van deze krant, van 1891 tot nu. Eind 2020 worden ze alle ook digitaal beschikbaar.

Samen met de uitgever Mediahuis en een aantal partners ging de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience enkele jaren geleden een publiek-private samenwerking aan met als doel het gehele krantenarchief Gazet van Antwerpen te digitaliseren en online beschikbaar te maken in een aantal raadpleegpunten.

De bedoeling is dat het digitale archief tegen eind 2020 alle 125 jaargangen omvat, wat overeenkomt met ruim één miljoen pagina's en meer dan tien miljoen artikels.

Nu al zijn in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de gedigitaliseerde kranten vanaf de eerste editie op 3 november 1891 tot en met 1999 raadpleegbaar. Kom dus gerust al eens struinen in het archief en lees er onder meer wat verscheen over het einde van de Eerste Wereldoorlog, de Titanic, de Red Star Line, de Wereldtentoonstelling die in 1930 in Antwerpen plaatsvond of over Antwerpen culturele hoofdstad 1993.

Dankzij dit digitale archief is zoeken trouwens veel eenvoudiger geworden. Eindeloze banden papieren kranten doorbladeren om op zoek te gaan naar dat ene artikel over de huldiging van uw grootvader behoort tot het verleden: eenvoudig een trefwoord intikken in het zoekveld volstaat.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief