Bibliofiele uitgaven

Bibliofiele uitgaven zijn het werk van Vlaamse privé-drukkers die hun ambachtelijke uitgaven en fraai vormgegeven publicaties in beperkte oplage zelf aan de man brengen.

Bij bibliofiele uitgaven en drukwerk in de marge gaat het om het werk van ambachtelijke drukkers die welgekozen teksten met de hand zetten, op hun eigen pers drukken, vaak met toevoeging van originele grafiek en met een zelfgemaakte boekband. Zo verwierf de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de voorbije jaren de productie van 2 Zoete Lievekes Pers (Hendrik Verschave), Renaat Bosschaert (1938-2006), De Carbolineum Pers (Boris Rousseeuw), Contramine (Tony Rombouts en Maris Bayar), Ergo Pers (Rein Ergo), De Gingko (Chris Schoonejans), Het Gonst (Dick Wessels), De Hemelpers (Jonas Hemelsoet), Jozef Moetwillig (Jos Brabants), De Prentenier (Ronald Ergo), J.-P. Van Ophem, en De Zachte Klaarte (Henrie Hemelsoet).

Naast deze ambachtelijke drukkers zijn er in Vlaanderen ook nog enkele particuliere, bibliofiele uitgevers actief, zoals J.P. De Paepe, Demian (René Franken), De Slegte Antwerpen (Kris Landuyt), DRUKsel (Johan Velter), Literarte (Jo Smet), Octave de Achtste (Octave Scheire), Zegwerk (Danny Dobbelaere), en De Zwarte Panter (Adriaan Raemdonck). Zij drukken hun boeken niet zelf maar dragen wel zorg voor een mooie vormgeving, het juiste papier, de geschikte drukletter, en een aangepaste boekband, om er vervolgens op toe te zien dat de drukkerij (mogelijk een private press) hun wensen maximaal waarmaakt.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief