Arnon Grunberg: Het bestand

Een bibliofiele uitgave van ‘Het bestand’, een novelle waarin Arnon Grunberg de invloed van het internet, menselijke verhoudingen en lichamelijkheid onderzoekt.

Ter gelegenheid van het 25-jarige schrijverschap van Arnon Grunberg liep van 31 oktober 2014 tot 1 februari 2015 in de Universiteit van Amsterdam, bij de afdeling Bijzondere Collecties, een overzichtstentoonstelling over de schrijver. Driehonderdvijftig bezoekers van de tentoonstelling konden er in het GrunbergLab ook deelnemen aan een onderzoek. Terwijl ze een uur lang lazen in Het Bestand werd hun hersenactiviteit gemeten en nadien werd hen gevraagd naar hun emoties bij het lezen. In volgorde van belangrijkheid gaven bezoekers aan dat ze er walging, minachting, droefheid, boosheid en meevoelendheid bij ervaarden. Deze resultaten werden vergeleken met eerdere metingen bij Grunberg. Tijdens zijn schrijfproces werden namelijk ook zijn hersenactiviteit, hartslag en gezichtsuitdrukkingen nauwlettend gevolgd met als doel om emoties en creativiteit te leren modelleren.

Afgezien van de titelpagina bevat dit literair curiosum louter blanco pagina’s. De inhoud van Het bestand zit verstopt in een sleutelvormige usb-stick, in een uitgesneden sleutelgat in het hart van het boek. Oplage: 263 genummerde en gesigneerde exemplaren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief