Duel op zondag: Liesbeth Van Impe versus Peter Terryn

De democratie onder vuur. Hoe kan ze worden gered?

Van het wereldrecord regeringsvormen tot een regering in lopende zaken. Onze parlementaire democratie bevindt zich in moeilijk vaarwater. Hoe geraken we hieruit? Liesbeth Van Impe en Peter Terryn debatteren.

Onze representatieve democratie zit in het slop. Bij de jongste verkiezingen in 2018 ging een grote groep mensen, ondanks de stemplicht, niet stemmen. Ongeveer 175.000 stemden dan weer blanco of ongeldig. Het wantrouwen in de politiek scheert bij ons en ook elders in Europa hoge toppen, het gedrag van de kiezer wordt steeds grilliger. Fake news en populistische standpunten bedreigen een goed functionerende democratie.

Hoe geraken we uit deze impasse? Zijn de gele hesjes louter een symptoom van dit democratisch deficit of is hun protest mee de sleutel tot de oplossing? Hoe veranderen de vele burgerbewegingen de spelregels van het politieke bestel? De parlementaire democratie is aan bijstelling toe.

Over deze en tal van andere vragen debatteren Liesbeth Van Impe en Peter Terryn. Als Chef Politiek en hoofdredacteur van Het Nieuwsblad volgt Van Impe het politieke steek- en schaakspel vanop de eerste rij. Terryn, zelfbenoemd ‘minister van agitatie’ en anarchistisch politiek activist, is een snedige dwarsligger. Duelmeester is Philip Heylen (voormalig schepen van cultuur van de stad Antwerpen).

Praktisch

  • Zondag 24 maart 2019 om 11 uur in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Schrijf u hier in.
  • Gratis voor leden van het Dotatiefonds Boek en Letteren. Niet-leden betalen 10 €.
  • Voor € 40 wordt u lid van het Dotatiefonds Boek en Letteren.

Over de duels op zondag

Twee maal per jaar organiseert het Dotatiefonds voor boek en letteren, de gemeenschappelijke vriendenvereniging van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een duel op zondag. U wordt wakker gemaakt met een snedig debat rond een cultureel en maatschappelijk prangend thema. De toegang is gratis voor leden van het Dotatiefonds.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief