Oude drukken

De collectie oude drukken van de Erfgoedbibliotheek is qua omvang en inhoud één van de belangrijkste in Vlaanderen. Ze telt ongeveer 40.000 volumes, waaronder literaire en wetenschappelijke werken, atlassen, gebedenboeken, plaatwerken en muziekdrukken.

Oude drukken zijn boeken gedrukt in de periode tussen de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 en de industrialisering van het boekbedrijf vanaf ongeveer 1800. Men drukte op handgeschept papier met houten persen, de teksten werden met de hand gezet uit losse loden letters en de gedrukte vellen werden met de hand tot een boek samengebonden.

In het begin van de negentiende eeuw wordt het boek een massaproduct, gedrukt op machinaal vervaardigd papier met ijzeren persen aangedreven door stoom of elektriciteit. Omdat het een tijdje duurt voor die nieuwe technieken volledig zijn ingeburgerd, is de grens tussen oude en moderne drukken erg vaag. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience hebben we afgesproken dat de grens op het jaar 1830 ligt.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief