Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En als ze dat doen, vliegt de magie u tegemoet.

De Nottebohmzaal bevindt zich in het oudste deel van de bibliotheek, de Sodaliteit, waar ze in 1936 werd ingericht als pronkzaal. Naast boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte doet ze dienst als bewaarplaats voor bijzondere schenkingen en stukken zoals de globes van Blaeu en de Egyptische kast. Ze dankt haar naam aan de Antwerpse mecenas Oscar Nottebohm.

Activiteiten

De magische Nottebohmzaal is het decor voor de maandelijkse Nottebohmlezingen en tijdelijke presentaties en tentoonstellingen.

Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Een andere kijk op de collectie en de actualiteit
Met de Nottebohmlezingen brengt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maandelijks een spraakmakend spreker die zijn of haar blik geeft op een thema dat gelinkt is aan de collectie van de bibliotheek en de actualiteit. De lezing gaat door in de magische Nottebohmzaal.
Ville occupée
Rondleiding
Rondleiding voor individuele bezoekers
vrijdag 25 juni 2021 - 14:00
Individuele bezoekers
Tijdens de rondleiding 'Van Ostaijen in vertaling' staan de vertalingen van Paul van Ostaijens literaire werk in de kijker. Je ontdekt er samen met een gids de blijvende internationale weerklank van deze unieke kunstenaar.
Ridderverhalen. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot
vrijdag 29 oktober 2021 tot zondag 23 januari 2022 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Iedereen kent ridderverhalen over Karel de Grote en koning Arthur. Waarom spreken die verhalen vandaag nog tot de verbeelding?
Meer weten
De Egyptische kast
De Erfgoedbibliotheek bezit enkele bijzondere objecten zoals de globes van Blaeu, de Egyptische kast, een replica van de Bononiensiskaart en een Egyptische papyrus.
Oscar Nottebohm
De Nottebohmzaal dankt haar naam aan de Antwerpse mecenas Oscar Nottebohm, telg uit een Duitse koopmansfamilie, die aanzienlijke sommen naliet aan het Dotatiefonds en de Volksbibliotheek.
Ook interessant
Nottebohmkrant voorjaar 2021
Halfjaarlijkse krant
De Nottebohmkrant geeft halfjaarlijks duiding bij de collectie, werking en activiteiten van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief