Congo 60 jaar onafhankelijk

Nottebohmlezingen

De Nottebohmlezingen in 2020 staan in het teken van 60 jaar onafhankelijkheid van Congo. Propaganda, culturele en politieke dekolonisatie, de culturele diaspora en een reis door het postkoloniale Congo staan op het menu.

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo staan de Nottebohmlezingen dit voorjaar in het teken van Congo en dekolonisatie. In deze reeks is er  vooral aandacht voor een meerstemmig en genuanceerd verhaal. Een kleurrijke keuze van begeesterde sprekers belicht het heden, verleden en de toekomst van Congo.

Lieve Joris reist door het postkoloniale Congo.
Politicologe Nadia Nsayi vertelt, op basis van haar boek Dochter van de dekolonisatie, over haar familieverhaal, de Belgische kolonisatie in Congo en de koloniale erfenissen in België.
Phillip Van den Bossche toont hoe hedendaagse kunst uit Afrika vandaag een andere manier van kijken aanreikt.
Curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Bambi Ceupens, komt aan het woord over politieke en culturele dekolonisatie.
En als laatste toont Luc Renders hoe het Nederlandstalige Congoproza als propagandainstrument werd ingezet.

Programma
Lezing
Nottebohmlezing
Lieve Joris reist door postkoloniaal Congo, naar het hart van Congo maar ook naar dat van de Congolezen. Deze lezing is volzet.
Online lezing
Nottebohmlezing
IN EXTREMIS UITGESTELD NAAR LATER MOMENT IN NOVEMBER Nadia Nsayi vertelt, op basis van haar boek 'Dochter van de dekolonisatie', over haar familieverhaal, de Belgische kolonisatie van Congo en de koloniale erfenissen in België.
Lezing
Nottebohmlezing
Hoe kunnen we vandaag omgaan met de 'koloniale bibliotheek' en welke verhalen vertellen hedendaagse kunstenaars uit Afrika?
Lezing
Nottebohmlezing
Bambi Ceuppens, curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, toont aan dat we door het dekoloniseren van onze kennis over Afrika ook meer inzicht verwerven in hedendaags historisch en antropologisch onderzoek over het continent.
Lezing
Nottebohmlezing
Luc Renders toont in deze lezing hoe het Nederlandstalige Congoproza als propagandainstrument werd ingezet.
Tickets

U betaalt 5 euro per lezing of 20 euro voor een abonnement op alle lezingen. Leden van het Dotatiefonds voor boek & letteren betalen de helft van de prijs. Bestel hier uw online tickets:

Tickets en abonnementen zijn ook beschikbaar aan de onthaalbalie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Nottebohmlezingen waar en wanneer je maar wil
Podcast Nottebohmlezingen
Een van onze Nottebohmlezingen gemist? Of wilt u een lezing nog eens herbeluisteren? Thuis in de zetel of onderweg in de auto. Vanaf nu kunt u de Nottebohmlezingen altijd en overal beluisteren dankzij onze podcast

Meld je aan voor onze nieuwsbrief