Nottebohmlezing | Koen Peeters

Kostbare, melancholische momenten

Schrijver en antropoloog Koen Peeters beschrijft zijn fascinatie voor rituelen.

Als antropoloog is Koen Peeters al langer gefascineerd door rituelen. Hij ziet ze als een manier om iets nieuws te laten verschijnen, door de dingen te ontsluiten, te forceren, te laten voortgaan. Rituelen zijn nooit een gewone herhaling van iets van vroeger. Geen herdenking. Wel een ontmoeting op een bepaalde plaats, die gelijkstemmigheid veroorzaakt, en in de transfusie kunnen we door elkaars ogen kijken op zeldzame, kostbare, gevoelige levensmomenten. Zelfs diep terug in de tijd.

Samen met vrienden ontwikkelde Peeters een - ironische - onderzoeksmethode, het perspectivisme. Hij vertelt hoe hij Paul van Ostaijen terugvond via pianomuziek, én ook hoe hij het grote Permeke-raadsel oploste. Dat is: toen Permeke vijftig werd, leerde hij beeldhouwen en begon hij naakten te schilderen. Plots. Mooie naakten, steeds sierlijker in beeld gebracht: liggend of leunend, staand of zittend, groot en blond, met rode schoentjes aan. Waarom?

Koen Peeters vertelt op zijn hoogst literaire manier over recente ervaringen.

Biografie

Koen Peeters (1959) is schrijver en antropoloog. Voor zijn elfde roman De mensengenezer kreeg hij in 2017 de ECI Literatuurprijs. Deze roman gaat over de onzichtbare krachten die sturing geven aan ons leven. Het verhaal vervlecht de Eerste Wereldoorlog, de Belgische koloniale tijd in Congo en het heden. Met Pascal Verbeken, Koen Broucke en Peter Holvoet-Hanssen ondernam hij eerder de Van Ostaijen-expeditie die leidde tot Miavoye. In juni 2019 verschijnt Kamer in Oostende, een roman over een schrijver en een schilder.

Praktisch

  • zondag 14 april 2019 om 11 uur
  • in de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein
  • toegang: €5
  • koop uw ticket online of aan onze balie (ingang Lange Nieuwstraat)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief