Nottebohmlezing | Ariane Bazan

Het fantasma tussen orakel en enigma

Ariane Bazan laat zien wat de Griekse goden, de taal en het orgasme met elkaar gemeen hebben.
zondag 24 februari 2019 - 11:00
Individuele bezoekers

Een talig fragment zou ons leven bepalen, zoals het orakel van Delphi dat van Oedipus had voorspeld. We voelen het stilzwijgend en vrezen het als de dood: een vloek werd boven onze wieg uitgesproken waar geen ontkomen aan is. De psychoanalytische kuur ontpopt zich als de oneindig geduldige uitnodiging om, voorbij de daver op het lijf, de vloek uit te spreken. Wat herhaalt zich ondanks alles met demonische vasthoudendheid in onze mislukkingen?

Maar wie het orgasme kent en heeft verkend, voelt met ongemak dat wat het meest gevreesd wordt, soms ook de grootste opwinding geeft: ook het fantasma brengt de daver op het lijf. Dat fantasma is een zin die het singuliere seksuele genot samenvat en die het meest gebald duidt wat een orgasme aan het lijf kan ontlokken. Nu blijkt dat het in taal hernemen van het fantasma ook is wat een orakel kan onttoveren tot een enigma: een spreuk die weliswaar nog steeds ontcijferwerk vraagt maar wel zijn vervloekend karakter verliest. Tot orgasme komen is dan ook één van de grootste beschavingsuitdagingen, want wie voor het orakel wegloopt loopt blind de verdoemenis in, zoals Sophocles toont.

Biografie

Ariane Bazan (1969) is doctor in de biologie en in de psychologie. Ze is hoogleraar Klinische Psychologie en Psychopathologie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en psychoanalytica in privépraktijk. Ze is ook columniste voor De Standaard.

Praktisch

  • zondag 24 februari 2019 om 11 uur
  • in de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein
  • toegang: €5
  • koop uw ticket online of aan onze balie (ingang Lange Nieuwstraat)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief