Nottebohmlezing Alicja Gescinska - Muziek als paringsdans

Muziek als paringsdans: over de evolutionaire en morele betekenis van muziek

Waarom maakt de mens muziek?

Al vermoedelijk sinds we muziek zijn beginnen maken, stellen we ons de vraag waarom we dat precies doen. Door de eeuwen heen hebben talloze filosofen daarop een antwoord op proberen te geven. Maar het mysterie van muziek blijft. Volgens bepaald evolutionair-psychologisch onderzoek ligt de oorsprong van muziek in baltsgedrag, maar volgens vele filosofen schiet zo’n benadering van muziek te kort en gaat het wezen van waarom we muziek maken zelfs verloren in zo’n verklaring. Wat moeten we van de hele discussie omtrent het evolutionair nut van muziek maken? En waarom is het zo belangrijk om daarover na te denken? Schopenhauer stelde dat in de muziek de essentie van de mens zit. Dus de vraag naar wat de mens tot mens maakt staat nooit ver af van de vraag naar het wezen van de muziek.

Biografie

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid(2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College.

In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, dat het verhaal vertelt van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Gescinska won er de Debuutprijs 2017 mee.

• Zondag 17 november 2019 om 11 uur
  • In de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein
  • Prijs: 5 euro
  • U kunt ook een abonnement nemen op de lezingen. Dan betaalt u 16 euro voor 4 lezingen.
  • Koop uw ticket of abonnement online of via de onthaalbalie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
  • Wenst u een abonnement?
    • Nadien krijgt u een ticket toegestuurd voor elk van de lezingen: 22/09, 20/10, 17/11en 15/12, telkens om 11u.
    • Gelieve bij elke lezing het juiste ticket mee te brengen.