Luc Renders | Ideaal en werkelijkheid: het Nederlandstalige Congoproza als propagandainstrument

Nottebohmlezing

Luc Renders toont in deze lezing hoe het Nederlandstalige Congoproza als propagandainstrument werd ingezet.
zondag 24 mei 2020 - 11:00
Individuele bezoekers

Om de Belgische bevolking voor zijn koloniale zaak te winnen gebruikt Leopold II twee argumenten: de bestrijding van de slavenhandel en het brengen van de beschaving. Nederlandstalige Congoproza geschreven door missionarissen, ambtenaren en reizigers hamert hier voortdurend op. Deze haast volmondige ondersteuning van de kolonialistische ideologie getuigt van een maatschappelijke consensus die in onze huidige, versplinterde maatschappij niet meer mogelijk lijkt te zijn.

Luc Renders verbleef geruime tijd in Zuid-Afrika waar hij Nederlandse letterkunde doceerde. In 2019 publiceerde hij Koloniseren om te beschaven. Het Nederlandstalige Congoproza van 1596 tot 1960

• Zondag 24 mei2020 om 11u
  • In de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein 4

U betaalt 5 euro per lezing of 20 euro voor een abonnement op alle lezingen. Leden van het Dotatiefonds voor boek & letteren betalen de helft van de prijs. Bestel hier uw online tickets:

Tickets en abonnementen zijn ook beschikbaar aan de onthaalbalie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience tijdens de openingsuren van de bibliotheek.