Gedichtendag 2018

Carmien Michels, Joost Oomen en Jolien Deley

Lezing

Ieder jaar is Gedichtendag dé poëtische hoogdag in Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers organiseren die dag een brede waaier aan activiteiten. Ook in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience laten we deze dag niet ongemerkt voorbijgaan met Carmien Michels, Jolien Deley en Joost Oomen op het podium.

Op Gedichtendag nodigt schrijver, dichter en voormalige Europees Kampioen Poetry Slam Carmien Michels twee bevriende artiesten uit in de Erfgoedbibliotheek. In de muziektheaterproductie BARTóK werkte ze nauw samen met celliste Jolien Deley, die de ene dag Bach de baas kan, de andere dag een festival lamlegt met een van haar bands. Bij onze Noorderburen steelt Carmien de springerige dichter, performer en muzikant Joost Oomen, met wie ze menigmaal het podium deelde in Nederland, maar nog nooit in België. Met zijn frisse en grappige poëzie schopte Joost het al op zijn 20 tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en op zijn 23 tot stadsdichter van Groningen.

Carmien Michels (1990) danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als afstudeerproject schreef ze haar debuutroman We zijn water, die in 2013 bij de Bezige Bij verscheen en de shortlist van de Debuutprijs en De Bronzen Uil 2014 haalde. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in september 2015 bij Uitgeverij Polis. Daarnaast organiseert, presenteert, performt, jureert en doceert ze en werkt ze samen met artiesten van alle slag.

In 2011 won ze de Nederlandse NTR Radioprijs. In de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam sleepte ze in 2014 de publieksprijs in de wacht. In januari 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam. Ze is Huisverteller van M Museum Leuven. In november 2017 verscheen haar poëziedebuut We komen van ver bij Uitgeverij Polis. www.carmienmichels.be

Jolien Deley (1992) begon met cello op 5-jarige leeftijd bij Danny Pauwels aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Lokeren.  In 2010 ging zij studeren bij Judith Ermert aan het Koninklijk Conservatorium te Gent en in 2016 studeerde zij met grootste onderscheiding voor zowel cello als kamermuziek af. Zij volgde talrijke masterclasses in binnen- en buitenland, ondermeer bij Pieter Wispelwey, Alain Meunier, Ralph Kirshbaum, Justus Grimm, Vladimir Perlin en Razvan Suma. Jolien won verschillende prijzen, waaronder een eerste prijs in de Dexiawedstrijd en in de Internationale Cellowedstrijd Edmond Baert en een finaleplaats in de wedstrijd 'Young Belgian Talent'. Orkestervaring deed Jolien op als lid van de Filharmonie onder leiding van o.a. Philippe Herreweghe, Edo de Waart, Carlo Rizzi, Jaap van Zweden en Martyn Brabbins.

Naast de klassieke wereld is Jolien ook actief in de popmuziek als vaste celliste van St. Grandson (winnaar nieuwe lichting 2015), freelancer bij Ides Moon, Hydrogen Sea en Marble Sounds en speelt zij regelmatig studio-opnames. Daarnaast maakt zij deel uit van het collectief ARType waarmee zij een voorstelling maakte rond de componist Bartok en op dit moment werkt aan een voorstelling rond Brussel die in première zal gaan in het voorjaar van 2019.

Joost Oomen  (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Tijdens zijn studies  was hij huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. In januari 2013 werd hij voor twee jaar benoemd tot zesde stadsdichter van Groningen. Joost is een begenadigd performer en trad onder andere op bij Crossing Border, Lowlands en het Gedichtenbal. Hij programmeert voor de festivals Dichters in de Prinsentuin en Explore the North. In 2016 verscheen zijn chapbook De zon als hij valt, een novelle over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn. Joost werd geselecteerd voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers uit zes Europese landen. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman en een derde dichtbundel.

Praktisch

  • Datum 25 januari 2018 16u30
  • Gratis
  • Inschrijven via dit formulier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief