Duel op zondag - Een vrouwengeschil

Lezing

Het concept 'gender' is niet meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. Maar wat betekent het eigenlijk? Edith Cassiers en Ariane Bazan geven hun mening.

Vandaag de dag worden mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit niet meer gezien als eenduidige biologische kenmerken, maar zijn ze het gevolg van sociale en culturele constructies. We gebruiken de term ‘gender’ om de steeds veranderende ideeën en verwachtingen rond het man- en vrouw-zijn te kaderen. Deze ideeën worden voortdurend veranderd, verfijnd of bijgeschaafd naargelang de tijd en context. Ze vinden hun weerslag in onder andere boeken, films en theateropvoeringen.

In dit duel op zondag bekijken we het genderdebat door een culturele en psychologische bril. Hoe wordt vrouwelijkheid door de omgeving en de eigen psychologie bepaald? Bestaat er überhaupt nog wel een verschil tussen mannen en vrouwen? Edith Cassiers, theaterwetenschapper, en Ariane Bazan, doctor in de biologie en in de psychologie, gaan met elkaar in gesprek. Marijke Coornaert is duelmeester.

Edith Cassiers is theaterwetenschapper aan de Universiteit Antwerpen, waar ze lesgeeft en doctoreerde over creatieprocessen van theaterregisseurs. Daarnaast werkt ze als dramaturg. Ze is een van de drijvende krachten achter leesgroep Femina Libera van boekhandel De Groene Waterman.

Ariane Bazan is doctor in de biologie en in de psychologie. Ze is hoogleraar Klinische Psychologie en Psychopathologie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en psychoanalytica in privépraktijk. Ze is ook columniste voor de Standaard.

Marijke Coornaert woont afwisselend in Antwerpen en Prince Albert (Zuid Afrika). Ze studeerde Germaanse filologie, coördineerde vier jaar de modules ‘Vrouwenstudies’ aan de toenmalige Universiteit in Antwerpen (UIA). Ze publiceerde ‘Echokind zingt’ en ‘Twee Maten Verlies’.

• zondag 28 oktober 2018 om 11 uur in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • toegangsprijs: €10 / gratis voor leden van het Dotatiefonds Boek en Letteren
  • voor € 40 wordt u lid van het Dotatiefonds Boek en Letteren.
    • u steunt hiermee de werking van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
    • gratis toegang tot alle activiteiten van het Dotatiefonds voor boek en letteren, zoals de lezingenreeks Duel op zondag
    • 50% korting op alle lezingen van de Erfgoedbibliotheek en het Letterenhuis
    • uitnodigingen voor alle activiteiten in de Erfgoedbibliotheek en het Letterenhuis
    • gratis toegang tot de permanente collecties van alle stedelijke musea in Antwerpen
    • 15% korting in alle stedelijke museumwinkels
  • Schrijf u hier in

Over de duels op zondag

Twee maal per jaar organiseert het Dotatiefonds voor boek en letteren, de gemeenschappelijke vriendenvereniging van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een duel op zondag. U wordt wakker gemaakt met een snedig debat rond een cultureel en maatschappelijk prangend thema. De toegang is gratis voor leden van het Dotatiefonds.