Beethovenfestival

Taurus Quaertet speelt integrale Strijkerskwartetten van Beethoven

Individuele bezoekers - Concert

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd en dat wil Taurus Quartet samen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en vzw Amarant vieren. Op 14, 15,16 en 17 mei 2020 zal het Taurus Quartet alle kwartetten (16!) van Beethoven uitvoeren.
donderdag 14 mei 2020 - 20:00
Individuele bezoekers

Beethoven, één van de meest illustere componisten ooit, schreef een machtig werk bijeen. Gaande van symfonieën, pianosonates, liederen, oratoria, concerti, maar bovenal een ontzettend hoogwaardig kamermuziek repertoire. De Nottebohmzaal vormt het ideale kader om het Taurus Quartet te ontvangen. Taurus zal deze integrale kwartetten spelen, verdeeld over 6 concerten in 4 dagen, in het hart van Antwerpen. De vzw Amarant borduurt voor en tussen de concerten door een boeiend educatief project met lezingen en workshops.

Elk concert wordt voorafgegaan door een gratis inleiding van Hendrik Vanden Abeele die niet alleen een boeiend relaas zal brengen over het werk en leven van Beethoven, maar ook over elk opus afzonderlijk. Wanneer je inschrijft voor een concert vink je aan of de inleiding zal volgen al dan niet.

Op 16 mei bieden we de concertgangers mét kinderen een exclusieve activiteit aan:

  • Spelenderwijs muziekinstrumenten ontdekken!
    Terwijl jij geniet van het concert, kunnen je kinderen tussen de 6 en de 12 jaar gratis deelnemen aan een workshop gebracht door Aline Hopchet. Aline neemt zowel oud als jong mee in een muzikaal avontuur. Allerlei muziekinstrumenten, van vroeger tot nu, haalt ze tevoorschijn uit haar valies en bespeelt ze als een grandioos muzikant. Ook de kinderen mogen mee spelen en de instrumenten uitproberen. Na de workshop neemt Aline de kinderen mee naar het concert zodat ze ook nog een stukje kunnen meepikken.

Als klap op de vuurpijl is er na het laatste concert een Beethoven festijn, met versnaperingen geïnspireerd op gerechten uit Beethovens tijd…

Mis niets van deze spannende, inspirerende muzikale reis door Beethovens leven en zijn adembenemende repertoire voor strijkkwartet en neem een Festivalabonnement.

Zin in een voorproefje? Museum Vleeshuis programmeert drie van de 16 kwartetten op woensdag 1 april om 14.30 uur. Ontdek het programma.

Programma

 

  • Donderdag 14/05

19u00: Inleiding door Hendrik Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

20u00: Concert 1

Op.18/2 in G (25) & Op.59/3 in C (28) & Op.135 in F (23)

Tickets concert 1

Festivalabonnement

 

  • Vrijdag 15/05

19u00: Inleiding door Hendrik Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

20u00: concert 2

Op.18/4 in c (24) & Op.130+133 in Bes (50)

Tickets concert 2

Festivalabonnement

 

  • Zaterdag 16/05

14u00-15u00: Inleiding door Hendrik Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

15u00 - 17u00: Workshop Aline Hopchet: Spelenderwijs muziekinstrumenten ontdekken - extra aanvinken bij aankoop van concertticket

15u00-17u00: concert 3

Op.59/1 in F (38) & Op.18/6 in B (22) & Op.127 in Es (36)

Tickets concert 3

Festivalabonnement

 

19u00 - 20u00: Inleiding door Hendrik Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

20u00-22u00: concert 4

Op.18/5 in A (28) & Op.9/2 in e (32) & Op.132 in a (41)

Tickets concert 4

Festivalabonnement

 

  • Zondag 17/05

10u00 - 11u00: Inleiding door Hendrin Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

11u00-13u00: concert 5

Op.18/1 in F (27) & Op.95 in f (19) & Op.18/3 in D (25)

Tickets concert 5

Festivalabonnement

 

14u00-15u00: Inleiding door Hendrik Vanden Abeele - extra aanvinken bij aankoop concertticket

15u00-17u00: concert 6

Op.74 in Es (31) & Op.131 in Cis (38)

17u00-18u00: slotmoment

Tickets concert 6

Festivalabonnement

Meer weten over onze partners?

Taurus Quartet

Na een memorabel debuut-concert maakt Taurus Quartet snel furore. Direct vanaf hun eerste concert-seizoenen heeft Taurus Quartet het voorrecht en het genoegen te kunnen debuteren in prachtige zalen en gerenommeerde festivals. Taurus Quartet wordt gesteund door De Singel en krijgt in zijn eerste jaren coaching van Antje Weithaas, Johannes Meissl en Peter Schuhmayer.

Het kwartet is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de grote podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival de Stavelot, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, ea. Het kwartet speelt regelmatig op festivals in Frankrijk, zoals het Festival de Saintes, Schubertiade de Sceaux (FR), Oulonsol Chamber Music (FL), Amsterdam, ‘s Hertogenbosch (NL) e.a.

In 2014 treedt het kwartet op samen met de Franse acteur Gérard Dépardieu, in een memorabel concert opgenomen voor radio en televisie, in het werk ‘Harmonies du soir‘ van Ysaye voor solo-kwartet en strijkorkest olv. de Amerikaans dirigent Toby Hoffman.

Ter viering van hun vijfjarig bestaan, brengt Taurus Quartet in 2018 zijn eerste twee cds uit onder de titel ‘Horizon funèbre’ met beide kwartetten van Janacek en de twee laatste kwartetten van Schubert. De opnames ontvangen lovende kritieken van de internationale pers.

In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 zal het kwartet onder meer verschillende integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten spelen en zal het kwartet een ode brengen aan de 150e verjaardag van de Belgische componist Ryelandt tijdens concerten De Singel Antwerpen en Het Concertgebouw Brugge.

Hendrik Vanden Abeele

Hendrik Vanden Abeele is artistiek directeur van het ensemble Psallentes, dat zich toelegt op gregoriaans en aanverwante polyfonie van de late middeleeuwen en de Renaissance. Aan de Universiteit Leiden promoveerde hij op de ontwikkeling van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van laatmiddeleeuws gregoriaans. Hij is postdoctoraal onderzoeker bij de Alamire Foundation (KU Leuven).

 

Aline Hopchet

Aline Hopchet behaalde in 1997 het meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Lemmensinstituut, Leuven). Vervolgens studeerde ze verder bij Marion Verbruggen (Koninklijk Conservatorium Den Haag). In datzelfde conservatorium studeerde ze ook barokhobo bij Ku Ebbinge. In 2001 behaalde ze het 'First Fase Diploma' voor dit instrument. Daarna vervolmaakte ze zich bij Paul Dombrecht (Koninklijk Conservatorium Brussel) en behaalde in 2009 haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele en Benoit Laurent (Conservatoire Royal de Bruxelles). Sinds 2000 is ze gids in het muziekinstrumentenmuseum (MIM) te Brussel. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen en workshops te geven. Al deze activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische instrumenten. Geboeid door de historische dubbelrieten, volgde Aline Hopchet master-classes bij Jérémie Papasergio, Wim Becu en het ensemble ‘Les haulz et les bas’. Deze weg die ze met veel plezier bewandelt, werd nog mooier toen ze in 2011 titularis mocht worden van de klas historische rieten aan de academie van Woluwe-Saint-Lambert. Haar studenten inspireerden haar om een methode te schrijven voor de schalmei. In 2017 kwam het eerste deel uit, uitgegeven in 4 talen (FR/NL - Uitgeverij Kreastion, DU/ENG - Cornetto Verlag). Naast het educatieve werk is Aline Hopchet een gedreven muzikante. Ze werd reeds uitgenodigd door talrijke ensembles (Zefiro Torna, Clematis, Le Concert Spirituel, Elyma, Oboefollia, Le Grand Caroussel (Bruxelles 2000), Thésée de Lully onder leiding van William Christie, La Simphonie du Marais) en nam op voor de labels Musica Ficta en Eufoda. Ze is ook artistiek leider van de ensembles Cannamella en Les Pantalons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief