Bambi Ceuppens | Van politieke naar culturele dekolonisatie

Nottebohmlezing

Bambi Ceuppens, curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, toont aan dat we door het dekoloniseren van onze kennis over Afrika ook meer inzicht verwerven in hedendaags historisch en antropologisch onderzoek over het continent.
zondag 13 december 2020 - 11:00
Individuele bezoekers Uitverkocht

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience dicht tot en met 3 mei 2020. Ook alle evenementen in de Nottebohmzaal worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht.

Dekolonisatie is een buzzwoord. En een vlag die vele ladingen dekt. Als bakermat van de mensheid was Afrika het toneel van de oudste menselijke geschiedenis. Toch wordt het in de populaire verbeelding al te vaak voorgesteld als een continent dat gekenmerkt wordt door tijdloze culturen en natuur, alsof het, na het ontstaan van de mensheid in een diepe slaap was gedommeld, om pas opnieuw tot leven gewekt te worden eenmaal Europeanen er tijdens de 19de eeuw de ‘beschaving’ brachten. In werkelijkheid is de lange en rijke geschiedenis net tijdens de koloniale periode uit het zicht verdwenen.

Dekoloniseren van onze kennis over Afrika betekent ook inzicht verwerven in hedendaags historisch en antropologisch onderzoek over het continent. In deze lezing belichten we een aantal aspecten daarvan, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de Democratische Republiek Congo.

Bambi Ceuppens is senior researcher en curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en docente aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en Sint Lucas in Antwerpen.

• Zondag 13 december 2020 om 11u
  • in de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein 4