Bambi Ceuppens | Van politieke naar culturele dekolonisatie

Nottebohmlezing

Bambi Ceuppens, curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, toont aan dat we door het dekoloniseren van onze kennis over Afrika ook meer inzicht verwerven in hedendaags historisch en antropologisch onderzoek over het continent.
zondag 03 mei 2020 - 11:00
Individuele bezoekers

Dekolonisatie is een buzzwoord. En een vlag die vele ladingen dekt. Als bakermat van de mensheid was Afrika het toneel van de oudste menselijke geschiedenis. Toch wordt het in de populaire verbeelding al te vaak voorgesteld als een continent dat gekenmerkt wordt door tijdloze culturen en natuur, alsof het, na het ontstaan van de mensheid in een diepe slaap was gedommeld, om pas opnieuw tot leven gewekt te worden eenmaal Europeanen er tijdens de 19de eeuw de ‘beschaving’ brachten. In werkelijkheid is de lange en rijke geschiedenis net tijdens de koloniale periode uit het zicht verdwenen.

Dekoloniseren van onze kennis over Afrika betekent ook inzicht verwerven in hedendaags historisch en antropologisch onderzoek over het continent. In deze lezing belichten we een aantal aspecten daarvan, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de Democratische Republiek Congo.

Bambi Ceuppens is senior researcher en curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en docente aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en Sint Lucas in Antwerpen.

• Zondag 5 mei 2020 om 11u
  • In de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein 4

U betaalt 5 euro per lezing of 20 euro voor een abonnement op alle lezingen. Leden van het Dotatiefonds voor boek & letteren betalen de helft van de prijs. Bestel hier uw online tickets:

Tickets en abonnementen zijn ook beschikbaar aan de onthaalbalie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience tijdens de openingsuren van de bibliotheek.