Klein nieuws uit de Groote Oorlog

23.06.16 - 18.09.16

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was nieuws van het thuisfront schaars. Soldaten en vluchtelingen verzamelden nieuws in krantjes en verdeelden die onder dorps-, stads of schoolgenoten. Deze krantjes brachten het kleine nieuws en waren de sociale media van de Groote Oorlog.

Activiteiten

Lezing Nottebohmlezing J. Op de Beeck
29.05.2016
Rondleiding Rondleidingen voor groepen
30.01.2016 - 10.12.2016
Rondleiding 'Klein nieuws' rondleiding voor groepen
23.06.2016 - 18.09.2016
Tentoonstelling Klein nieuws uit de Groote Oorlog
23.06.2016 - 18.09.2016

Volledige activiteitenkalender

Nottebohmzaal bezoeken?

Nottebohmzaal bezoeken?

Nottebohmzaal bezoeken?

De onbetwiste parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de historische Nottebohmzaal, een van de mooiste bibliotheekruimtes van België. Bekijk hier de mogelijkheden om ze te bezoeken.


Nottebohmlezingen voorjaar 2016

Nottebohmlezingen voorjaar 2016

Nottebohmlezingen voorjaar 2016

De Nottebohmlezingen van het voorjaar 2016 hebben als gemene delers ‘conflict’ en ‘Antwerpen’. Historische discussies, conflicten en revoluties maar ook actuele uitdagingen worden belicht.


100 jaar WO I

100 jaar WO I

100 jaar WO I

Door haar rijke collectie boeken, kranten en tijdschriften uit en over de oorlogsperiode 1914-1918 is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een logische partner in enkele grootschalige digitaliseringsprojecten in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Voor scholieren biedt de bibliotheek een boeiende workshop ‘Mediawijsheid’ aan rond dit thema.


Collectie op reis

Zot geweld/Dwaze Maagd

Zot geweld/Dwaze Maagd

Onder andere de befaamde ‘Wereldkroniek’ van Schedel uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek maakt deel uit van een tentoonstelling over Rik Wouters in Mechelen.


Goddelijke interieurs

Goddelijke interieurs

Hans Vredeman de Vries’ “Perspective” uit 1639 uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek is te zien in een tentoonstelling over Antwerpse architectuurschilderkunst in de eeuw van Rubens in het Museum Mayer van den Bergh.


Lambotte en Ensor

Lambotte en Ensor

Twee werken van de kunstzinnige medicus Albin Lambotte uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek zijn te zien in een tentoonstelling over “Lambotte en Ensor” in het Lambotte Museum in Antwerpen.


Beschikbare werkplekken

Uit de collectie

‘Kempens Informatieblad’ van Jef Geys

‘Kempens Informatieblad’ van Jef Geys

Al sinds 1965 begeleidt het ‘Kempens Informatieblad’ in speciale edities tentoonstellingen en projecten van beeldend kunstenaar Jef Geys. De Erfgoedbibliotheek heeft een groot aantal edities ervan in haar collectie.


Nieuws

Zelf exposeren in de Nottebohmzaal?

Zelf exposeren in de Nottebohmzaal?

Doe mee en win een unieke kans om uw schilderij, beeldhouwwerk, foto, film, ... aan het grote publiek te tonen in de Nottebohmzaal.


logo van apache

Nu in de leeszaal: Apache

Maak in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kennis met Apache, een online platform voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.


Scene ‘Het Duel’ uit ‘De Blonde’ van Cesar van Cauwenberghe. Gravure van Julien ’t Felt.

Duel op zondag: debat over standaardtaal

5 juni 2016, 11 uur in het Letterenhuis

Kevin Absillis en Mia Doornaert debatteren over standaardtaal, verkavelingsvlaams en tussentaal. Komen wij echt dichter bij elkaar door de band met de Nederlanders en het Algemeen Nederlands op te geven?


De annunciatie

Antwerp Museum App

Je persoonlijke gids in de Antwerpse musea én daarbuiten

In de Antwerpse musea ontdek je een schat aan kunst en geschiedenis. Met de Antwerp Museum App heb je een handige app op zak om meer te weten te komen over die schatten. De app zit boordevol exclusieve informatie en interessante rondleidingen in de musea én de stad.


Tijdschriftenartikels digitaal ontvangen

Tijdschriftenartikels digitaal ontvangen

Tegen betaling kunt u scans van kranten- of tijdschriftenartikels aanvragen bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.


Rondleidingen voor groepen

Rondleidingen voor groepen

30.01.16 - 10.12.16

Wilt u met uw vereniging een blik werpen in de interne keuken van een hedendaagse bewaarbibliotheek? Groepen zijn op zaterdagvoormiddagen welkom om een bezoek te brengen achter de schermen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.


symbool error melding

Deel collectie tijdelijk onbeschikbaar

Een deel van de collectie is momenteel niet raadpleegbaar. Het gaat om documenten met plaatskenmerk [C3-305] tot en met [C3-507].


Bron: website Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience